Celstraf voor Dierense fysiotherapeut voor ontucht

fysiotherapeut. Foto: Pixabay

– De 36-jarige fysiotherapeut uit Dieren, die zes patiënten seksueel heeft misbruikt, heeft van de rechter een gevangenisstraf van 2 jaar gekregen waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een behandeling ondergaan en krijgt hij 5 jaar een beroepsverbod.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder vier jaar gevangenisstraf, waarvan één voorwaardelijk en een beroepsverbod. Dat vond de advocaat van de verdachte fysiotherapeut uit Dieren te fors. Hij vond een voorwaardelijke gevangenisstraf eerder voldoende.

Naast het beroepsverbod, moet de Dierenaar ook nog een schadevergoeding van ruim zesduizend euro aan de slachtoffers betalen.

De zaak kwam aan het rollen toen de 36-jarige fysiotherapeut in april 2023 veroordeeld werd, nadat hij bij een praktijk in Dieren – waar hij eerder werkte – twee vrouwen seksueel misbruikte, zo meldde Omroep GLD. Familie van één van de slachtoffers bracht de nieuwe werkgever van de fysiotherapeut daarvan op de hoogte. Die instelling en de politie verzochten mogelijke nieuwe slachtoffers van de man zich te melden.

Wat ik in dat licht ten nadele van verdachte heb meegewogen“, zei de officier van justitie vier weken geleden, “is dat hij na zijn aanhouding nota bene is doorgegaan met het plegen van ontucht met cliënten. Dat is tamelijk brutaal en getuigt van een gebrek aan ieder inzicht in de kwalijkheid van zijn handelen.

Tijdens die zitting vroeg één van de rechters aan de verdachte of er nog meer lijken uit de kast kunnen komen. “Nee“, zei de verdachte daarop.

‘Net als delen van een Netflixaccount’

De rechter zei dat een professioneel therapeut hoort te weten dat je nooit seks met een cliënt hebt. “Ik weet dat het niet kan wat ik deed“, reageerde de verdachte “Maar ja: ik zag het als het delen van een Netflixaccount. Dat mag ook niet, maar je doet het toch.

Eén van de slachtoffers hield PTSS over aan de gebeurtenissen, zo bleek in de rechtbank. Een andere patiënt, die in een rolstoel zat, werd ook door de fysiotherapeut gemasseerd. Het was een verkeerde behandeling, die de klachten alleen maar erger maakten. Nu zij wel de goede behandeling krijgt, kan de vrouw zelfs uit de rolstoel.

Fysiotherapeut wilde graag pleasen

Deskundigen hebben vastgesteld dat de Dierenaar lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, waardoor hij minder toerekeningsvatbaar is. Hij wil graag “pleasen”, maar verliest daarbij de werkelijkheid uit het oog. De officier zei toen dat hij daar bij het bepalen van de strafeis rekening mee zou houden.

Zie ook: Voor ontucht veroordeelde fysiotherapeut op staande voet ontslagen
Zie ook: Fysiotherapeut cel in voor ontucht met vrouwen