Oud en nieuw verloopt niet droog

Wolken. Foto: Martin Slijper

– Nog even en de jaarwisseling is een feit. In welke weersomstandigheden gaan we 2024 in? Eén ding is zeker: oud en nieuw verloopt niet droog. “De kans is behoorlijk groot dat het komende jaarwisseling ongunstig is om vuurwerk af te steken”, zegt meteoroloog Johnny Willemsen.

Hoe het weer er exact uit zal zien, durft Willemsen nog niet te zeggen. “De komende tijd is het sowieso wisselvallig, dus de kans is aanwezig dat het met oud en nieuw wisselvallig en winderig wordt. Misschien is het rond middernacht even droog, maar als het tegenzit is het nat“, zegt Willemsen tegen mediapartner Omroep GLD.

Zachte temperaturen

Oudejaarsdag in 2022 was de warmste ooit, met een temperatuur van 14,5 graden. Zo warm zal het deze keer niet worden, verwacht Willemsen. “Met de jaarwisseling is het een graad of 7 overdag, misschien ’s nachts 3 of 4. In ieder geval blijft het de rest van het jaar ruim boven 0.

Koudere opties in januari

Warm en nat, dat is volgens de weerman de conclusie voor dit jaar. Maar hoe zit het begin januari? “Pas in het komende jaar zitten er wat koudere opties in de weerkaart“, zegt Willemsen. “Na de jaarwisseling wordt het waarschijnlijk kouder in Nederland. Of het dan ook echt volop winter wordt of een beetje guur weer met wat natte sneeuw, dat moeten we nog even afwachten.