Geen dakpannenwissel dit jaar voor Bart, maar waarom?

– Ieder jaar gaat Bart Matser (73) op 1 januari traditiegetrouw het dak op om zijn jaartaldakpannen te vernieuwen. Dit jaar blijft het nog even wat langer 2023 op het Rhedense dak, want de dakpanner is momenteel te ziek om de ladder op de klimmen.

Wanneer Bart onlangs onverwachts geplaagd wordt door heftige buikpijn, belt hij met het ziekenhuis. Hij wordt opgenomen en na verschillende onderzoeken komen ze er achter dat hij steentjes heeft op zijn galblaas en lever. Na een risicovolle operatie en vijf dagen in het ziekenhuis is hij gelukkig weer thuis.

Met de operatie komt ook een lange hersteltijd kijken, waardoor het dak op gaan voor hem te gevaarlijk is. “Ook heb ik geen tijd gehad om me goed voor te bereiden omdat ik in het ziekenhuis lag”, vertelt de Rhedenaar. Normaal gesproken legt Bart de dakpannen al een paar dagen van te voren klaar, zodat het leggen op 1 januari binnen een kwartiertje is gefikst.

Verlate jaarwisseling

Bart hoop dat hij zich in februari goed genoeg te voelen om de dakpannen alsnog te vervangen. De taak door iemand anders laten overnemen is voor hem dan ook geen optie. “Ik ben al jaren dakpannenlegger en ik ken het proces door en door. Voor iemand anders zou het leggen veel langer duren.”

Zijn collega’s en buurtbewoners zijn erg begaan met het jaartal. Ze vinden het dan ook een gek idee dat het nog een tijdje 2023 blijft. “Afgelopen woensdag belde ik met een collega die natuurlijk meteen vroeg naar de dakpannen. Ik zei: ‘ik moet je helaas teleurstellen want ik ga dit jaar niet het dak op.'”‘

Traditie

De traditie van Bart gaat helemaal terug naar 1998, toen hij voor het eerst oranje dakpannen aanbracht. Op het dak was er toen ‘Aanvallen WK 98’ te lezen in het kader van WK voetbal. Vanaf 2000 is er op het huis aan de Arnhemsestraatweg het huidige jaartal af te lezen.

Kijk hier naar de livestream van de dakpannenwissel van afgelopen jaar: