Provincie mag met paintball op wolf schieten, gedeputeerde reageert blij

Wolf en een paintballgeweer. Foto: Pixabay / Montage Omroep Gelderland

De provincie Gelderland mag gaan paintballen op een wolf die niet-schuw gedrag vertoont in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dat heeft de rechtbank besloten.

Een niet-schuwe wolf is een wolf die steeds tammer dreigt te worden en te dicht bij mensen durft te komen. Dat is verschillende keren gebeurd.

De provincie besloot een tijd terug dat ‘niet-schuwe wolven’ in het nationale park angstiger voor mensen mogen worden gemaakt door ze met verfkogels te beschieten. Dat plan stuitte op weerstand van de Faunabescherming. Bij de rechtbank werd de provincie sindsdien tot twee keer toe teruggefloten. Volgens de rechtbank was toen steeds niet goed genoeg onderbouwd waarom het paintballwapen de juiste oplossing was in Nationale Park De Hoge Veluwe.

Klappen en schreeuwen

Nu is met hulp van een wolvendeskundige duidelijker uiteengezet waarom het niet genoeg is om in de handen te klappen, of te schreeuwen bij zulk gedrag, zeker als het een wolf betreft die al wat ouder is. Een echte pijnprikkel is dan nodig, en alternatieve methoden zoals pepperspray zijn minder effectief of minder geschikt.

In oktober 2022 kwamen bezoekers van De Hoge Veluwe van dichtbij in contact met een niet-schuwe wolf. De wolf liep vlak langs een gezin dat fietsen had geparkeerd, en een vader en zoon die daar ook fietsten filmden dat. In november 2022 rende een wolf een hele tijd achter een fietser aan in het park.

Dit is goed voor de wolf en de mens

Gelders gedeputeerde voor natuur Harold Zoet is blij met de uitspraak: “Het is goed voor de wolf om zo te zorgen dat de wolf weer zijn natuurlijke gedrag gaat vertonen en mensen zich weer veilig kunnen voelen.”

In praktische zin heeft de provincie op dit moment even niks aan de uitspraak: de ontheffing is inmiddels nog maar een week geldig er zijn op dit moment geen waarnemingen van wolven met niet-schuw gedrag.

De wolf die eind 2022 te dicht bij mensen kwam, en zo inspireerde tot de verfkogel oplossing, leeft inmiddels waarschijnlijk niet meer. Het vermoeden is dat de wolf die eind vorig jaar dood werd gevonden op de Hoge Veluwe, de wolf in kwestie was die te dicht bij mensen kwam. “Maar het is goed dat we met deze uitspraak wel op die situatie voorbereid zijn”, aldus Zoet.

Kogel voor ‘probleemwolf’

De gedeputeerde put uit de uitspraak ook vertrouwen voor komende rechtszaken, die zullen gaan over (het met kogels schieten op) zogenoemde ‘probleemwolven’. Een probleemwolf is volgens het interprovinciale wolvenplan een niet-schuwe wolf die zich niet terug schuw laat maken.

Lees hier ons hele dossier over de wolf.