Gemeente Rheden heeft de regels voor afval aangepast

Afval. Foto: Pixabay

– Inwoners van de gemeente Rheden kunnen sinds juli 2020 gebruik maken van het Recycleplein in Doesburg voor het wegbrengen van grof huishoudelijk afval. Het goede nieuws is dat puin en ongeverfd hout wegbrengen vanaf 2024 gratis is.

Toch is het voor de inwoners vrij ingewikkeld om te achterhalen wat de regels zijn om afval weg te brengen. Inwoners van Rheden kunnen grof afval zelf afleveren met een milieupas bij het Recycleplein in Doesburg. Maar wat kost het en hoe werkt het?

Voor veel mensen is het moeilijk omdat de gemeente Rheden meteen verwijst naar Circulus .nl. Maar dit bedrijf heeft geen speciale pagina met regels voor de gemeente Rheden.

Puin en ongeverfd hout

Sinds 2020 kunnen inwoners van de gemeente Rheden gebruik maken van het Recycleplein in Doesburg voor het wegbrengen van grof huishoudelijk afval. Het plein zit aan de Parallelweg Den Helder 4 in Doesburg en is elke dag een paar uur geopend behalve op dinsdag. Vaak zijn de kosten om afval door Recycleplein in Doesburg te laten verwerken gratis. Het college van B&W heeft nu ook besloten dat de verwerkingskosten van puin en ongeverfd hout vanaf 2024 ook gratis zijn.

Gratis wegbrengen

Naast het genoemde puin en ongeverfd hout zijn er nog meer afvalsoorten die gratis weggebracht kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld autobanden (zonder velg), bakolie en frituurvet, batterijen, elektrische apparaten, glazen flessen en potjes, groen- en snoeiafval, kunststof tuinmeubelen, metaal, papier en karton, oud ijzer, piepschuim en tapijt. Herbruikbare goederen kunnen gratis naar een kringloopwinkel van 2Switch, als ze het willen aannemen.

Betaald wegbrengen

Er moet betaald worden voor autobanden met velg, bouwafval, dakleer, gips, grond (schoon), groen- en snoeiafval (meer dan 500 kilo per jaar), grof huishoudelijk afval, hout (geïmpregneerd, onbehandeld of geverfd), matrassen, niet-schoon puin, schoon puin, tapijt en vloerbedekking.

Ronald ter Hoeven, wethouder afval: “Het gratis wegbrengen van puin en onbehandeld hout past bij ons uitgangspunt: de vervuiler betaalt. Dat betekent dat onze inwoners niet meer betalen dan nodig is. Daarnaast hoop ik dat deze gratis tarieven ervoor zorgen dat inwoners de weg naar Doesburg nog beter weten te vinden als het gaat om het wegbrengen van grof huishoudelijk afval.”.

Zie ook: Inwoners Velp-Zuid dumpen huisraad langs de straat