Zou je de open haard verwijderen voor 1000 euro?

Zou je open haard verwijderen voor veel geld?. Foto: Pixabay

– De schoorsteen weg en de open haard eruit. In steeds meer gemeenten krijgen inwoners subsidie als ze stoppen met houtstook en hun rookkanaal laten verwijderen. Soms wel 1000 euro. Heeft de gemeente Rheden ook een subsidieregeling?

Luchtkwaliteit

Veel mensen hebben een open haard of houtkachel omdat het goedkoper is. Maar het is ook slecht voor het milieu. Waar het allemaal om te doen is, is de luchtkwaliteit. Door hout te verbranden, komen er tal van schadelijke stoffen vrij als roet, fijnstof en koolmonoxide. Die stoffen kunnen zorgen voor luchtwegklachten, zoals kortademigheid.

1000 euro

In Nederland zijn al diverse gemeenten die een subsidie beschikbaar stellen om het rookkanaal te verwijderen zoals Nijmegen, Ede en Wageningen. Nijmegen geeft elke aanvrager momenteel een subsidie van 1000 euro.

Rheden

De gemeente Rheden heeft op dit moment nog geen lokale regelgeving als het gaat om houtstook. We hebben dus ook geen subsidieregeling om inwoners te stimuleren hun open haard te verwijderen.

Handhaving

We vinden het als gemeente wel belangrijk dat mensen beschermd worden tegen de schadelijke gevolgen van houtrook. Daarom hebben we deze winter een pilot gedaan, waarbij we meer hebben ingezet op handhaving naar aanleiding van (gezondheids)klachten rondom houtrook“, zo vertelt een communicatieadviseur van de gemeente Rheden. “We gaan dit nu evalueren en nadenken over lokale regelgeving.”

Het is heel lastig dat wij dit als gemeente moeten oplossen, terwijl we weten dat dit probleem in ieder dorp en iedere stad speelt,” zegt wethouder Paul Hofman. “Iedere gemeente is nu zelf bezig met het zoeken naar goede regels en we zouden eigenlijk graag willen dat dit gewoon landelijk wordt opgepakt.

Zou je open haard verwijderen voor veel geld? – Foto: Pixabay