Eisenlijstje van Natuurmonumenten nieuwe drempel voor NK wielrennen

Natuurmonumenten vreest natuurschade bij NK wielrennen. Foto: ANP archief

– Geen publiek, geen helikopters, geen volgauto’s en geen reclamekaravaan op de Posbank: het is een kleine greep uit de eisen die Natuurmonumenten stelt aan het NK wielrennen van dit jaar. De organisatie van de koers is ervan overtuigd dat de renners gewoon over de Posbank kunnen rijden.

Wielerbond KNWU verheugde zich enorm op het ‘prachtige wielerfeest op een centraal gelegen locatie in het land’ en ook de gemeente Arnhem was blij met de kans om ‘aandacht te besteden aan de prachtige groene omgeving’. Maar van veel kanten is er kritiek op het idee om het peloton over de beschermde Posbank te sturen. Nu Natuurmonumenten zich bij het rijtje met sceptici voegt, stapelen de problemen zich op.

Strenge eisen

Het peloton moet starten op de Markt in Arnhem. De koers behelst een 14 kilometer lang parcours met meerdere passages over de Posbank, maar Natuurmonumenten komt daartegen in opstand. Want die ziet een NK ‘met toeters, bellen, rennend en schreeuwend publiek midden in kwetsbare natuur’ niet zitten.

Daarom stelt Natuurmonumenten vergaande eisen aan de organisatie van het NK. Zo zijn helikopters, drones, reclame-uitingen en geluidsinstallaties uit den boze. Volgauto’s mogen de Posbank niet op, net als teamwagens, de reclamekaravaan en ander gemotoriseerd verkeer. Publiek langs de route is ook niet toegestaan.

‘Direct naast het asfalt begint ons eigendom’

Hoewel de openbare weg eigendom is van de gemeente Rheden, zegt dat volgens de beheerder van Nationaal Park Veluwezoom, waar de Posbank onder valt, weinig: “Direct naast het asfalt begint aan twee kanten ons eigendom. Voor publiek, calamiteitenvoorzieningen en andere zaken waar alleen het asfalt niet volstaat, is dus toestemming nodig.”

Dat het NK moet plaatsvinden tijdens het broedseizoen van kwetsbare vogels, helpt ook niet mee. Eerder uitten natuurorganisaties en lokale fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren daarover al hun zorgen.

Organisatie overtuigd dat het kan

Thijs Rondhuis van Courage Events, de organisator van het kampioenschap, laat weten zich te realiseren dat de koers door een kwetsbaar gebied trekt en is ervan overtuigd dat het NK op de Posbank georganiseerd kan worden: “Dit NK wielrennen wordt dan ook op de meest duurzame manier georganiseerd, omdat de KNWU veel waarde aan de natuur en de toekomst van Nederland hecht.”

Of een NK te realiseren is zonder bijvoorbeeld publiek, helikopters, volgauto’s en geluidsoverlast, daar wil Rondhuis niet op vooruitlopen. “Daarvoor hebben we een stuurgroep in het leven geroepen, met daarin de gemeenten Rheden, Rozendaal en Arnhem. Die stuurgroep komt aanstaande woensdag bij elkaar. Dan worden de eisen van Natuurmonumenten besproken.”

Het NK wielrennen 2024 staat gepland op 23 juni.