Vitesse-icoon Willie Veenstra (76) overleden

Willie Veenstra werd in 2017 benoemd tot zilveren Vitessenaar. Foto: Vitesse

– Willie Veenstra is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij maakte als middenvelder furore bij Vitesse, maar was later ook als trainer werkzaam bij de amateurs van NEC.

Veenstra debuteerde in 1968 voor Vitesse als invaller in een wedstrijd tegen Holland Sport. Al gauw groeide de middenvelder uit tot een vaste waarde bij de Arnhemmers. Hij speelde een belangrijke rol in het elftal dat in 1971 promoveerde naar de eredivisie.

Dynamische middenvelder

Vitesse degradeerde direct weer en leed bovendien een historische nederlaag uit tegen Ajax: 12-1. Veenstra stond die wedstrijd in de basis. Daarna speelde de dynamische middenvelder met Vitesse enkele jaren in de eerste divisie. In 1977 werd Arnhemse club kampioen en volgde opnieuw een eredivisie-avontuur.

Na drie jaar degradeerde Vitesse weer en enkele maanden later speelde Veenstra zijn laatste wedstrijd in het geel-zwart. Hij kwam tot 382 wedstrijden voor Vitesse, waarin hij 23 keer scoorde. Hij is daarmee de speler met de meeste wedstrijden voor de Arnhemse club, tien meer dan Bennie Hofs.

Trainer bij amateurs NEC

Na zijn voetbalcarrère was hij jarenlang scout voor Vitesse en trainde hij diverse amateurclubs, waaronder SV Milsbeek en de amateurs van NEC. “Een fantastische vent en een hele fijne trainer”, zo typeert oud-speler Willy Jansen van NEC hem.

In 2017 werd Veenstra benoemd tot zilveren Vitessenaar. In oktober vorig jaar overleed zijn oudere broer Jan, die ook voor Vitesse speelde, maar nooit tegelijkertijd met Willie. Zondag is er voorafgaand aan de thuiswedstrijd van Vitesse tegen Go Ahead een minuut stilte om Willie Veenstra te herdenken. Ook speelt Vitesse met rouwbanden.