Bijna negenduizend tegenstanders van komst McDonald’s

De gele 'M' van een bekend fastfoodmerk. Foto: ANP

– Een petitie tegen de komst van een McDonald’s-vestiging aan de Arnhemsestraatweg tussen Rheden en Velp is al bijna negenduizend keer ondertekend. De meeste tegenstanders komen uit Arnhem, Velp en Rheden.

Het fastfoodrestaurant, met ook een McDrive, moet komen op de plek waar nu nog chinees restaurant China Palace is gevestigd. Volgens Studio Rheden beoordeelt de gemeente Rheden waarschijnlijk in april de aanvraag van de vergunning.

Bezwaren tegen de komst zijn onder meer de vrees voor zwerfafval en de verkeersveiligheid. Het fietspad langs de Arnhemsestraatweg wordt door veel schooljeugd gebruikt. Ook de kwetsbare natuur, met de Posbank op een steenworp afstand, wordt als argument opgevoerd.

‘Mensen genieten hier van de rust’

“Deze locatie is naar mijn mening een totaal onlogische plaats”, zegt ondertekenaar Carlijn uit Apeldoorn. “Mensen genieten hier van de rust, natuur en mooie omgeving. Een McDonald’s zal veel onrust en veel zwerfafval geven.”

Maria woont in het naburige De Steeg. Ze noemt de beoogde locatie voor het fastfoodconcern ‘van de zotte’. “Direct naast een natuurgebied (…). Denk alleen al aan alle extra uitstoot en verkeersdrukte van auto’s.”

Er zijn al genoeg vestigingen van de fastfoodketen in de buurt, reageert een ander. “En daarbij is het zeer slechte voeding, waar je mensen zo min mogelijk mee moet verleiden.”

Niet iedereen is tegen

Hoewel de mogelijke komst van McDonald’s op veel verzet stuit, zijn er ook andere geluiden. “Ik vind de windmolens erger die ik vanaf de Posbank zie”, reageert Bas op Facebook.

Carola zegt op Facebook ‘juist blij’ te zijn met de McDonald’s tussen Rheden en Velp. “Ik moet nu met de trein met de kinderen naar Arnhem of Zutphen toe, wat weer extra kosten met zich meebrengt. En als iedereen zich gewoon verantwoordelijk gedraagt wat betreft de rotzooi en er wordt goed op gelet, valt dat ook wel mee.”

De locatie is misschien niet slim gekozen, merkt ze trouwens op. “Ik ben het wel eens dat de locatie misschien niet handig is. Voor mij persoonlijk zou in Dieren fijner zijn. Staat genoeg leeg ook hier.”