Opmerkelijke reactie McDonald’s na protest tegen nieuw restaurant

Een McDonald's met drive-in ter illustratie. Foto: ANP

– De hamburgerketen met de bekende gele ‘M’ wil een nieuwe zaak openen. Dit keer pal naast een beschermd natuurgebied tussen Rheden en Velp. En dat stuit op felle kritiek in de vorm van 10.000 handtekeningen tégen het plan en vele boze reacties. Maar de hamburgerketen zelf ziet de kritiek als iets positiefs. “Dan kunnen we in gesprek.”

“Ons prachtige natuurgebied Nationaal Park Veluwezoom heeft geen fastfoodrestaurant nodig”, vindt ondertekenaar Esther die om de hoek woont.

Volgens een andere buurtbewoner zijn er al genoeg vestigingen in de omtrek. En ook rijst de vraag of er überhaupt door de mensen in de omgeving behoefte is aan een McDonald’s. Aan het aantal handtekeningen te zien – méér dan 10.000 – lijkt het daar niet op.

Ophef niet nieuw

Dat zijn allemaal heel begrijpelijke reacties, volgens de woordvoerder van McDonald’s Nederland. Voor de keten is een dergelijke weerstand niet nieuw. “Wij krijgen regelmatig reacties op het openen van een nieuwe vestiging. Je hebt altijd voor- en tegenstanders. Iedereen mag een mening hebben.”

“Dat is juist goed”, benadrukt McDonald’s. “Dan kunnen we in gesprek gaan met de omwonenden om toe te lichten wat we van plan zijn.”

Milkshakebekers in de natuur?

Dat neemt niet weg dat de locatie op steenworp afstand van het natuurgebied de Posbank, ‘méér vragen oplevert dan anders’, weet de woordvoerder. Zo vrezen omwonenden voor zwerfafval rondom de hamburgertent, dat pardoes in de natuur zou kunnen belanden, zo luidt de zorg.

Een ondertekenaar: “Ik weet uit ervaring hoeveel zwerfafval een McDonalds veroorzaakt. Dat is sowieso niet wenselijk, en al helemaal niet in een natuurgebied.” Toch zijn die zorgen niet nodig, volgens McDonald’s, omdat er altijd één medewerker is die de omgeving van het restaurant schoon moet houden.

‘Van de zotte’

Ook ondertekenaar Maria vindt de beoogde locatie voor de hamburgertent mét drive-in ‘van de zotte’. “Denk alleen al aan alle extra uitstoot en verkeersdrukte door auto’s.” Ook wordt het fietspad langs de Arnhemsestraatweg door veel schooljeugd gebruikt. Tegenstanders vrezen voor de verkeersveiligheid. Maar, werpt de woordvoerder tegen, de huidige horecazaak op deze plek – nu nog een Chinees restaurant – grenst al aan een N-weg, waar dus nu ook al verkeer overheen raast.

Gemeente beslist

Tot slot benadrukt de McDonald’s dat het aan de gemeente is om een vergunning af te geven. Deze moet de bezwaren over het eventuele afval en de verkeersoverlast afwegen. De gemeente bepaalt in april of er een nieuwe gele ‘M’ boven de bomen van het bos uit mag steken.

McDonald’s in de natuur

Het fastfoodrestaurant inclusief een McDrive, moet komen aan de Arnhemsestraatweg, op de plek waar nu nog chinees restaurant China Palace is gevestigd. Dat ligt pal naast het beschermde Natura 2000-gebied, de Posbank in het Nationaal Park Veluwezoom.