Omwonenden nemen stappen tegen McDonald’s: ‘We gaan heel ver’

Een ingang van een McDonald's. Foto: ANP

– Inwoners van Rheden stappen naar de rechter als er een McDonald’s komt aan de Arnhemsestraatweg aan de rand van het dorp. Ze vinden dat de gemeente Rheden voldoende mogelijkheden heeft om een vergunning te weigeren. McDonald’s wil op het terrein, waar nu nog een Chinees restaurant staat, een nieuwe vestiging met een drive-through openen.

De gemeente moet nog over de aangevraagde vergunning beslissen, maar zegt dat ze alleen een toetsende rol heeft.

“We gaan heel ver”, zegt woordvoerder Dammy Evertse namens de bewoners in Rheden vastberaden. Hij woont vlak bij het Chinese restaurant dat plaats moet maken voor een nieuwe vestiging van de fastfoodketen. “We gaan gerechtelijke procedures opstarten op moment dat de gemeente dit door laat gaan. Van de rechtbank tot aan de Hoge Raad, alles kan.”

Ondernemers, verenigd in het Toeristisch Platform Zuid Oost Veluwezoom, zullen niet naar de rechter stappen maar zijn een petitie gestart. Die is al duizenden keren ondertekend.

“Het is geweldig hoeveel mensen onze petitie, Geen McDonald’s op de Veluwezoom aan de bosrand Velp-Rheden, hebben ondertekend”, vertelt voorzitter Peter Overstegen van het platform. “Je ziet ook andere mensen tekenen, niet alleen ondernemers. We hebben de bewoners gehad en we hebben de natuurvrienden, die daar enorm fel in zijn, aan onze kant. Je hebt ook de mensen die zeggen: waar McDonald’s zich ook wil vestigen, we zijn er tegen.”

Milieu, natuur, zwerfvuil

De bewoners maken zich zorgen over de overlast die een McDonald’s volgens hen zal geven. “Milieu, natuur, verkeersveiligheid en zwerfafval. Wij vinden het gewoon een heel slecht idee. We zitten hier op 100 meter van een natuurgebied af, de Veluwezoom. Met een McDonald’s krijg je hier 60 tot 80 keer meer verkeersbewegingen”, legt Evertse uit.

Stap maar in de auto, rij ergens heen en eet het maar op

Peter Overstegen

Voor het Toeristisch Platform Zuid Oost Veluwezoom gaan de zorgen vooral over de natuur. “Nu krijgen we plotseling een ander bedrijf er bij, een bedrijf dat toch een aantal dingen anders doet dan wij hier in dit natuurgebied willen doen”, zegt Overstegen. “Het is toch een ander beleid. Wij proberen gasten in de sfeer van rust en stilte te laten eten in de restaurants en bij de McDonald’s is het wat meer gericht op stap maar in de auto, rij ergens heen en eet het maar op.”

‘Geen ruimte voor eigen afweging’

McDonalds heeft een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Rheden. Omdat het terrein bestemming horeca heeft, moet de gemeente naar eigen zeggen alleen maar toetsen of aan bepaalde voorwaarden is voldaan. “Er is geen vrije ruimte voor eigen afweging”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “We luisteren wel naar de zorgen van de omwonenden, over de verkeersveiligheid, overlast en zwerfvuil. Verder gaan wij in gesprek met de aanvrager over de zorgen die ook wij hebben.”

Evertse vindt dat de gemeente meer kan dan toetsen. “Ze geven aan dat ze het niet tegen kunnen houden, maar naar onze mening zijn er allerlei mogelijkheden om de komst tegen te houden. De stikstofdepositie, de aantrekkende kracht op het verkeer, en de verkeersveiligheid. Er zijn allerlei mogelijkheden voor de gemeente en de provincie om de McDonald’s hier weg te houden.”

De handtekeningen van de ondernemers worden eind deze maand aan de gemeente overhandigd. In april wordt er een besluit genomen over de omgevingsvergunning voor de McDonald’s.