Schip loopt vast in weiland bij Rheden

Vrachtschip in de IJssel bij Rheden. Foto: Martin Slijper

– Een vrachtschip is woensdagmiddag rond 15.00 uur buiten de vaargeul van de IJssel geraakt en is daarna vastgelopen in een weiland. Dat gebeurde ter hoogte van Rheden.

Vermoedelijk heeft de schipper door de hoge waterstand een ondergelopen weiland aangezien voor de vaargeul en is de schipper langs de verkeerde, ondiepe kant doorgevaren.

Benarde positie

Medewerkers van Rijkswaterstaat schoten de schipper te hulp in een poging los te komen, zo meldt mediapartner Omroep GLD. Zij hebben geprobeerd het schip met kabels los te trekken, maar die pogingen haalden niets uit: één van de touwen knapte zelfs. Daarna is de poging gestaakt en is assistentie van een duwboot ingeroepen om het vrachtschip uit zijn benarde positie te krijgen.

Stuurfout!

Het is heel simpel, ik heb een stuurfout gemaakt. Dit overkomt me eigenlijk nooit.” Dat zegt de gestrande binnenvaartschipper Ron Wijnen die met zijn ‘Hendi W’ in een weiland bij Rheden aan de grond liep. Wijnen werd even afgeleid en toen ging het mis, zegt hij woensdagavond tegen Omroep Gelderland. “Ik was onderweg naar Lobith. Daar had ik vanavond eigenlijk moeten laden.

Het hoge water was geen probleem voor de schipper. “Het water is al redelijk aan het zakken.” Over eventuele schade aan zijn schip kan Wijnen niets zeggen. Dat is verzekeringswerk, zegt hij.