Blijdschap en dankbaarheid: hospice blijft bestaan

Hospice Rozenheuvel in Rozendaal. Foto: Omroep Gelderland

– Na een half jaar onzekerheid is dinsdag eindelijk het verlossende woord gekomen: Hospice Rozenheuvel in Rozendaal blijft een hospice. De eigenaar, het Leger des Heils, wil van het hospice af. Ze hebben een overnamekandidaat gevonden voor de instelling waar mensen verzorgd worden in de laatste fase van hun leven.

“We zijn allemaal blij, verheugd, trots en dankbaar dat we nu hier in dit proces staan,” vertelt Lonja Koster. Zij is locatie-manager en een van de vaste personeelsleden van het hospice. Ze zijn dinsdagmiddag door de leiding van het Leger des Heils in het hospice bijgepraat over de overname door een nieuwe stichting.

De vele vrijwilligers die in het hospice werken worden ook op de hoogte gesteld van het nieuws dat het hospice blijft bestaan. Na bijna zes maanden is er nu eindelijk duidelijkheid voor iedereen.

Mensen met andere problemen

Het Leger des Heils maakte in oktober vorig jaar bekend dat ze van het hospice af willen. Dit om zich meer te richten op mensen met andere problemen, zoals een verslaving. Toen het nieuws bekend werd ontstond er veel onrust onder het personeel van Rozenheuvel. Er werd een handtekeningactie gestart, die zo’n 20.000 keer is ondertekend, en er werd contact met de media gezocht.

“Dat heeft allemaal zeker meegespeeld om deze afloop mogelijk te maken. Ook de directie van het Leger des Heils heeft beaamd dat ze ons signaal gezien hebben”, zegt Lonja.

Nieuwe stichting

“De nieuwe organisatie die het hospice overneemt is Stichting Hospice Rozenheuvel”, vertelt Jan Overweg, regiodirecteur van het Legers des Heils. “Het is nog een werktitel, maar de stichting bestaat eigenlijk uit twee enthousiaste mensen uit deze omgeving. Dat zijn Henk Ramautar en Wido Bosch. Zij gaan een nieuwe stichting oprichten. De nieuwe stichting wordt gesteund door door het Netwerk van Palliatieve Zorg Arnhem en de Liemers.”

De twee mannen die het hospice overnemen zijn gekozen uit de vier kandidaten die zich aangemeld hadden voor overname van Rozenheuvel. Alle kandidaten waren volgens Overweg geschikt, maar de winnaar heeft ‘net dat beetje meer’. Dat komt omdat de mannen uit de directe omgeving komen, maar ook dat zij de christelijke identiteit van het hospice willen voortzetten.

Het Leger des Heils neemt tot eind dit jaar de tijd om de overname af te ronden.