ROZENDAAL – Het beste kasteelrecept van Nederland. Naar die titel dingen drie Gelderse kastelen mee. Zij behoren tot de tien genomineerde recepten, waarop tot 1 april gestemd kan worden.
Marmelade met sinaasappels
Kasteel Rozendaal komt met de eigen marmelade. Een klassiek Engels recept, maar dan versimpeld zodat het eenvoudiger te maken is. Echte marmelade biedt een bijzondere combinatie van bitter, zuur en zoet. Hoofdbestanddeel is 1 kilo bittere sinaasappels (Sevilla Oranjes), geplukt in de eigen Oranjerie. Verder zit er 500 gram geleisuiker, 300 gram rietsuiker en anderhalve liter water in.
‘Aardappelkoek’ uit de 19e eeuw
Een andere gegadigde is Huis Sevenaer in Zevenaar met het uit de 18e eeuw stammende recept voor ‘aard-appelen koek’. Een taart van aardappelen van eigen land, dat met hangop en rodevruchtencompote kan dienen als dessert. Het recept is opgeschreven in 1809 door Gijsberta C. Boes. Het bevat: 500 gram vastkokende aardappelen, 9 eieren, 125 gram amandelpoeder, 2 gram kaneelpoeder, 200 gram suiker en 1 citroen.
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. De aardappelen moeten geschild (en zonder zout) niet al te gaar gekookt worden. De aardappelen vervolgens laten afkoelen en raspen.
3. Rasp de schil van een citroen en verzamel de sap van de citroen.
4. Meng de aardappelrasp met vier hele eieren, eigeel van vijf eieren, 200 gram suiker, amandelpoeder, kaneelpoeder, geraspte schil van citroen en citroensap. Mix het geheel goed door.
5. Klop het eiwit van 5 eieren stijf en meng dit op het laatste moment door het beslag. Het beslag kan vervolgens in een ingevette tulband/bakvorm.
6. Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak het geheel op 180 graden gedurende 60 minuten bakken.
7. Serveren met hangop of slagroom in combinatie met roodfruitcompote!
Indische stoof
De derde Gelderse kanshebber is de Indische stoof van Kasteel Cannenburch in Vaassen. De basisingrediënten zijn 1 citroen, 2 grote uien, boter, hertenvlees, peterselie, room, zou en een kruidenmengsel van diverse kruiden. In plaats van hertenvlees kan ook gevogelte, rund, schaap of vis worden gebruikt. Het recept stamt waarschijnlijk uit de 18e eeuw.
Er kan tot 1 april gestemd worden. De jury gaat vervolgens langs bij de top drie om de gerechten daadwerkelijk te proeven en de definitieve winnaar te bepalen. De hoofdprijs is 10.000 euro.