ProRail zet slijptrein in voor gladder en stiller spoor in Velp

Treinstation Velp. Foto: Martin Slijper

– ProRail kondigt spoedwerkzaamheden aan die plaatsvinden in de nacht van 25 op 26 maart aan het spoor tussen Station Arnhem Velperpoort en Biljoen in Velp. Deze werkzaamheden vinden plaats tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends.

Het gaat alleen om het spoor in Velp. De andere dorpen van de gemeente Rheden staan dit jaar niet op de planning.

Wat gaan ze doen?

Het hoofddoel van deze werkzaamheden is om het spoor gladder en stiller te maken door middel van een speciale slijptrein. Door de rails te slijpen, wordt de levensduur verlengd, wat betekent dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden.

Het slijpproces kan echter vonken veroorzaken, maar dit vormt geen gevaar. Na de werkzaamheden kan het treinverkeer tijdelijk een ander geluid produceren, maar dit zou binnen 4 tot 10 weken moeten verdwijnen. Uiteindelijk zou het geluid van de treinen zelfs minder moeten worden dan voorheen.

Mogelijke hinder

Het is mogelijk dat omwonenden enigszins hinder ondervinden van deze werkzaamheden. Echter, om het toenemende treinverkeer soepel te laten verlopen, is het essentieel dat het spoor in optimale conditie blijft. Daarom worden delen van het spoor regelmatig geslepen, met sommige druk bereden secties die zelfs twee keer per jaar worden onderhouden. In een onderstaande video legt ProRail uit hoe het slijpen van het spoor precies wordt uitgevoerd.