Romantische roze lucht boven Gelderland levert mooie plaatjes op

In deze foto is het kleurverloop van de lucht goed te zien. Foto: Monique Hartjes
In deze foto is het kleurverloop van de lucht goed te zien. Foto: Monique Hartjes

ARNHEM – Op veel plaatsen in Gelderland was dinsdagavond een mooie rozige lucht te zien. Dat leverde weer prachtige plaatjes op, maar waardoor worden die kleuren veroorzaakt?

Magenta-, perzik- en pastel roze tinten. De late avondzon scheen vanuit het westen tegen de wolken aan, waardoor er aparte kleuren te zien waren. Als de zon laag hangt, dan moet het licht een lange weg afleggen voordat het je ogen bereikt. Zonlicht bevat meerdere kleuren en als de zon laag hangt dan verstrooien de kleuren. De kleuren blauw en groen zullen sneller verstrooien waardoor rood en oranje overblijven.

Daarnaast kan het ook zijn dat de samenstelling van de lucht afwijkt. De afspiegeling van het licht wordt beïnvloed door de aanwezigheid van verschillende deeltjes in de lucht. Dit zijn luchtmoleculen, waterdruppels, stofdeeltjes en ijskristallen. Als er stof en waterdruppels aanwezig zijn, dan botst het zonlicht op de deeltjes. Bepaalde kleuren worden daardoor harder gereflecteerd dan de ander, nu had roze de boventoon dus dan is een roze gloed te zien.

Kijk en geniet hieronder van de mooie plaatjes!

Het account Lekkerwandelen Indenatuur deelde deze video.

Op 18 oktober 2023 verscheen een soortgelijk artikel.