QR-code vertelt verhaal straatnamen Rheden

Een van de straatnaambordjes met daaronder een QR-code. Foto: Gemeente Rheden
Een van de straatnaambordjes met daaronder een QR-code. Foto: Gemeente Rheden

RHEDEN – De gemeente Rheden heeft deze week bordjes met een QR-code bevestigd onder zes straatnamen van zeevaarders. Die zeevaarders zijn verbonden met het koloniale verleden van Nederland.

De bordjes zijn mede op verzoek van de werkgroep Keti Koti geplaatst. Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag in Suriname, op 1 juli, om de afschaffing van de slavernij te herdenken en te vieren. Het gaat de werkgroep vooral om de bewustwording rond het koloniale verleden van Nederland en het respect voor ieders verleden.

Via een QR-code is nu informatie te lezen over het verleden van de zeevaarder van de betreffende straatnaam. Het gaat om de volgende straten in het dorp Rheden: Jan van Riebeeckstraat, Abel Tasmanstraat, Pieter Stuyvesantstraat, Jan Pieterszoon Coenstraat, Anthony van Diemenstraat en Willem Bontekoestraat.