Zwembadkaartje wordt duurder, klanten boos: ‘Te triest voor woorden’

Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP
Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP

RHEDEN – De gemeente Rheden verhoogde deze maand voor de tweede keer in enkele maanden tijd de toegangsprijzen voor het openluchtzwembad aan de IJsselsingel. Die beslissing is meerdere badgasten in het verkeerde keelgat geschoten. Via sociale media uiten ze hun ongenoegen over de prijsverhoging.

In april schroefde de gemeente de kosten voor een kaartje voor een bezoeker van 3 jaar en ouder op van 5,25 euro naar 5,50 euro. Begin deze maand kwam er nog een euro bij: een kaartje kost daardoor inmiddels 6,50 euro. Kinderen tot en met 2 jaar betaalden tot vorige maand 2 euro, maar dat bedrag is verhoogd tot 2,50 euro.

Bezuinigingen onvermijdelijk

De prijsverhoging komt niet volledig uit de lucht vallen. Eerder bleek al dat de gemeente Rheden de broekriem moet aantrekken om een miljoenentekort te voorkomen. Gekeken werd op welke initiatieven geld kon worden bespaard: minder geld voor dorpshuizen en de bibliotheek kwamen daarbij ter sprake. Daarnaast werd duidelijk dat er dit najaar géén waardecheque van 7,50 euro – bedoeld om bij te dragen aan buurtprojecten – op de deurmat zal vallen bij inwoners van Rheden.

Een woordvoerder van de gemeente Rheden zegt dat het college eind juni onderzocht op welke manier de gemeente meer inkomsten kon genereren. De keus viel op een verhoging van de toegangskaartjes voor het openluchtzwembad. En dat vond het college aanvaardbaar. “We zaten qua prijs altijd aan de lage kant vergeleken met zwembaden in de buurt. Die hadden allemaal een toegangsprijs van 6,50 euro”, zegt de woordvoerder, die benadrukt dat het Rhedens college heeft gekeken naar wat een aanvaardbaar bedrag zou zijn.

“In het kader van kosten- en opbrengstrealisme zijn daarom de tarieven voor dagkaartjes voor het buitenbad per 1 juli 2024 verhoogd en meer in lijn met de markt gebracht”, aldus de woordvoerder. Daarnaast zijn de extra opbrengsten van de kaartjes volgens de gemeente ‘zeer welkom’.

Irritatie en boosheid

Op sociale media reageren mensen desondanks geïrriteerd en boos op de tweede prijsverhoging. “Weer iets dat binnenkort gesloten wordt. En dat alles om een ander project te kunnen verwezenlijken”, merkt Henk. Helma valt hem daarin bij. “Het nieuwe gemeentehuis, hè? Daar moet alles voor wijken. Wat een afbraakgemeente is Rheden geworden. Te triest voor woorden.”

Amy heeft ook geen goed woord over voor de nieuwe prijsverhoging. “Voor een zwembad dat vies is, geen fatsoenlijke schaduwplekken heeft, zich niet bekommert om de gezondheid van onze kinderen, waar de muziek zo hard staat dat kinderen en volwassenen na twee uur compleet overprikkeld zijn (…) en een attitude heeft de beste te zijn, is het een aardige geldmachine aan het worden”, vat ze samen.

Prijsverhoging duidelijk aangegeven

Volgens de gemeente is de prijsverhoging van de kaartjes duidelijk aangegeven. “Het besluit is gepubliceerd op de website van de gemeente en de aangepaste tarieven staan op de website van Sport in Rheden en natuurlijk bij de kassa”, zegt de woordvoerder. Ook benadrukt ze dat gasten die vaak naar het zwembad gaan meestal een abonnement hebben. Voor hen verandert er qua prijs dit seizoen niets. Inwoners met een lager inkomen kunnen een beroep doen op de Gelrepas.