DIEREN – Het voormalige politiebureau aan de Hogestraat 11 in Dieren staat al een tijdje te koop. Wie 900.000 euro betaald voor dit monumentaal kantoorpand met garage en ruime parkeerplaats mag zich de nieuwe eigenaar noemen.
Het herenhuis uit 1906 was oorspronkelijk van mevrouw Jeantine Haitzema Viëtor. Ze overleed in 1941. Daarna kwam het pand en het terrein erachter in handen van een stichting die het voor 27.500 gulden verkocht aan de gemeente Rheden. Het herenhuis werd daarna in gebruik genomen als politiebureau maar dat is nu niet meer nodig.
Het enorme pand staat al ruim 6 maanden te koop. Het heeft een totale oppervlakte van ca. 630 m² verdeeld over drie verdiepingen en ligt op een stuk grond van ruim 900 m² en het ligt tegenover de Dierense Toren en naast het Carolinapark.
In het oorspronkelijk stadspark, de tuin van het nabijgelegen herenhuis, plaatste men in 2012 bij de voormalige oranjerie een borstbeeld van Jeantine Haitzema Viëtor.
Schenkingsovereenkomst
Aan de overname van het pand en het park zaten wel voorwaarden. Maar het is niet precies bekend welke voorwaarden in de originele schenkingsovereenkomst en correspondentie van Jeantine Haitzema Viëtor stonden. Studio Rheden heeft het originele testament nog niet kunnen vinden.
Voorwaarden
Voor zover bekend moest het Carolinapark toegankelijk blijven voor het publiek. Het gebouw moest een openbare of gemeenschapsfunctie krijgen en de gemeente was verantwoordelijk voor het onderhoud. En niets mocht toen voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Vermoedelijk werd het oudste monument van Dieren door de gemeente Rheden in 2001 verkocht aan een investeringsmaatschappij.
Ambulance
Het oude politiebureau werd ook gebruikt voor de ambulance. Maar sinds 10 juni 2024 is de Voorwaarts Scheppende Post (VWS) voor de Ambulancezorg Gelderland-Midden te vinden op de brandweerkazerne aan de Hardewijkerweg in Dieren.
Op dit moment zit er nog drie bedrijven in het pand tot het is verkocht. Een leraar die mondharmonica lessen geeft, iemand die hypnotherapie geeft en een pianowinkel.
Zie ook: Politiebureau Dieren verhuist naar de brandweerkazerne
Zie ook: Nieuw politiebureau Velp officieel in gebruik genomen
Voorwaarden van het testament van mejuffrouw Viëtor
Toen mejuffrouw Viëtor in 1941 overleed, werd de uitvoering van haar testament in gang gezet. Zo werd de ‘Hendrika Johanna Stichting’ in het leven geroepen, die tot taak had haar nalatenschap te beheren en hieruit uitkeringen te doen aan behoeftige personen en noodlijdende verenigingen en instellingen.
De gemeente Rheden kreeg te horen dat ze het het woonhuis aan de Hogestraat voor een schappelijke prijs mochten kopen, inclusief de tuin met alle bijbehorende opstallen uit 1916. Dat was 27.500 gulden.
Hier waren wel voorwaarden aan verbonden. Zo moest dit alles een bestemming krijgen, ‘geheel ten nutte en ter verfraaiing van het dorp Dieren’. Ook had Jeantine Viëtor bepaald dat de opstallen nooit gebruikt mochten worden voor ‘inrichtingen van godsdienstigen aard, scholen, cafés, kantoren of fabrieken’. Klare taal; ruimtelijke ordening via overerving, geregisseerd door een dame die wist wat ze wilde. De gemeente hoefde over dit aanbod niet lang na te denken. Een openbaar wandelpark had Dieren nog niet en voor alle gebouwen zou vrij eenvoudig een nieuwe bestemming gevonden kunnen worden.
Studio Rheden vraagt uw hulp
Het is nog niet duidelijk voor hoelang de overeenkomst is aangegaan. Daar kon Studio Rheden tot nu toe niet achter komen. Weet u het?