Nieuw politiebureau Velp officieel in gebruik genomen

Politiebureau Velp. Foto: Martin Slijper

– Het nieuwe politiebureau aan de Stationsstraat in Velp is eind april al in gebruik genomen. Dat was ook het moment om het tijdelijke politiebureau in het souterrain van het gezondheidscentrum aan de Haverweg in Rheden te sluiten. De politie gebruikte dit tijdelijke politiebureau sinds april 2021.

Het voormalige politiebureau dat op dezelfde locatie aan de Stationsstraat stond is, afgezien van de garage, volledig gesloopt. Het voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen en de gebouwstructuur was niet geschikt voor hergebruik. Het nieuwe bureau in Velp heeft zonnepanelen en is zo goed als klimaatneutraal.

Politiebureau Velp – Foto: Martin Slijper

Het nieuwe bureau wordt de hoofdvestiging van de gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg. In het nieuwe pand zitten alleen tijdelijke verblijfplaatsen voor arrestanten en verhoorkamers.

In het nieuwe gebouw is, naast een politiekantoor, ook een politiemuseum gerealiseerd. De vitrine is onderdeel van het Rhedens Politiemuseum en bestaat al 42 jaar. In het nieuwe politiebureau komen om de paar maanden wisselende tentoonstellingen. Er is ook een soort etalage gemaakt met oude museumstukken van de politie die bezoekers vanaf de straat kunnen bekijken.

Nieuw politiebureau Velp officieel in gebruik genomen – Foto: Martin Slijper

Opening

Het nieuwe politiebureau van Basisteam IJsselwaarden aan de Stationsstraat 40 in Velp is maandag officieel geopend.

Nieuw politiebureau Velp officieel in gebruik genomen – Foto: Martin Slijper

De opening werd verricht door Naomi Hoekstra (sectorhoofd district Gelderland- Midden) en Marijn Huttinga, Leonie Tims en Jolanda Thannhauser, namens de teamleiding basisteam IJsselwaarden. Hierbij werden de gasten vanaf het balkon welkom geheten.

Opening Politiebureau Velp – Foto: Martin Slijper

Ook Loco burgemeester Paul Hofman was namens de gemeente Rheden aanwezig en Simon Warmerdam namens Rozendaal.

Na de opening kregen de gasten (die interesse hadden) een rondleiding in het nieuwe politiebureau. Maar de pers was daarbij niet welkom.

Opening Politiebureau Velp – Foto: Martin Slijper

Kosten

Voor het nieuwe politiebureau was 3.630.000 miljoen beschikbaar. Hierbij is in juni 2020 ook rekening gehouden met prijsontwikkeling en marktwerking. Hoeveel het uiteindelijk heeft gekost is bij de gemeente Rheden nog niet bekend. En de woordvoerder van de politie “mocht geen openheid van zaken geven” over het totale prijskaartje.

Politiebureau Dieren

Het bureau aan de Hogestraat in Dieren is nu gesloten. De politie in het herenhuis naast het Carolinapark gaat verhuizen naar een ruimte in de brandweerkazerne op de Harderwijkerweg in Dieren. Daar hebben de agenten nu een koffieruimte zodat ze tijdens hun dienst niet helemaal naar Velp hoeven te rijden. Het Robuust Basisteam IJsselwaarden blijft nog wel haar dependance in Doesburg aan de Halve Maanweg gebruiken.

Of Velp over 30 jaar nog een politiebureau nodig heeft, is nu niet te zeggen. Daarom is het nieuwe politiebureau in Velp zo gebouwd dat het eventueel later makkelijk kan worden omgebouwd tot appartementencomplexen.

Politiebureau Velp museum – Foto: Martin Slijper
De etalage van het nieuwe politiebureau in Velp – Foto: Martin Slijper
De achterkant van het nieuwe politiebureau Velp – Foto: Martin Slijper
Dit was het oude politiebureau in Velp – Foto: Martin Slijper