Brummen en Doesburg starten onderzoek naar bestuurlijke toekomst

Hoeveel geld hebben we? Foto: Pixabay
Hoeveel geld hebben we? Foto: Pixabay

RHEDEN – De gemeente Rheden, bestaande uit zeven dorpen en momenteel samenwerkend met Rozendaal, staat voor een strategische keuze: blijven samenwerken met Rozendaal of in de toekomst mogelijk ook samenwerken of fuseren met Brummen en/of Doesburg?

Brummen

De gemeente Brummen gaat na tien jaar haar toekomstvisie vernieuwen. De gemeenteraad wil daar inzicht verkrijgen in welke bestuursvorm het meest geschikt is om toekomstige uitdagingen aan te pakken.

Scenario’s variëren van zelfstandigheid tot samenwerking of fusie met andere gemeenten. Centraal staat dat de gemeente haar huidige dienstverlening en voorzieningen op peil kan houden” , aldus Geert van Rumund, waarnemend burgemeester van Brummen. Het onderzoek start in september en moet in maart 2025 afgerond zijn.

Gemeente Brummen grenst aan de gemeenten Bronckhorst, Rheden, Zutphen, Apeldoorn, Voorst en Rozendaal.

Vergaderzaal gemeente Rheden – Foto: Martin Slijper

Doesburg

In Doesburg is de nood dus erg hoog. De stad, met slechts 11.000 inwoners, kan waarschijnlijk geen zelfstandige gemeente meer blijven in de komende jaren. De reserves zijn bijna op en daarna gaat de Hanzestad verlies maken. Het college heeft onlangs tijdens een raadsvergadering voorgesteld om een herindeling met één van de buurgemeenten te onderzoeken. Als de gemeente niets doet, kan de mosterdstad onder preventief toezicht van de provincie komen te staan, die dan beslissingen zal nemen over Doesburg.

Gemeente Doesburg grenst aan de gemeenten Bronckhorst, Rheden en Zevenaar.

Rheden

Het college van de gemeente Rheden heeft op dit moment nog geen gesprekken gehad met de gemeente Doesburg over een mogelijke fusie of verdere samenwerking. Ook met Brummen is nog niet gesproken over de toekomst.

Gemeente Rheden grenst aan de gemeenten gemeente Rozendaal, Arnhem, Bronckhorst, Brummen, Doesburg, Westervoort en Zevenaar.

Gemeentegrenzen van Rheden – Foto: Kadastralekaart.com