RHEDEN – Het lijkt tegenwoordig wel een plaag: nepagenten die – veelal bejaarde – mensen geld en sieraden afhandig maken. Deze nieuwe vorm van de klassieke babbeltruc ziet de politie steeds vaker.
De politie kreeg de laatste tijd veel meldingen over nepagenten. Het gebeurde laatst nog in Zutphen. Maar dat kan ook in Rheden gebeuren.
Sybren van der Velden Walda is landelijke projectleider van de politie als het gaat om babbeltrucs met nepagenten. Sinds begin dit jaar krijgt de politie steeds vaker meldingen van nepagenten die mensen oplichten.
“De eerste meldingen kregen we in januari. Dat werden er steeds meer en zo’n vier weken geleden explodeerde het“, vertelt hij tegen mediapartner Omroep Gelderland.
De nepagenten zijn een nieuwe vorm van de klassieke babbeltruc. “We kennen de babbeltruc als een bankmedewerker die langskomt of iemand die de meterstand komt opnemen. We hebben actief campagne gevoerd tegen de babbeltruc waardoor steeds minder mensen erin trappen“, aldus Van der Velden Walda. De criminelen hebben daarom een nieuwe manier bedacht om mensen op te lichten.
De nepagenten bellen iemand op en vertellen dat ze van de politie zijn. Vaak noemen ze hierbij de naam van de wijkagent, om zo geloofwaardig over te komen. “Maar die naam is gewoon van de website van de politie afgeplukt“, zegt de politieagent.
Waardevolle spullen ophalen
Vervolgens vertellen ze het slachtoffer dat ze een lijst met adressen van een criminele bende hebben gevonden waar ook hun adres op staat. De ‘politie’ denkt dat de persoon kans maakt om slachtoffer te worden van een woninginbraak of overval en daarom moeten ze snel hun waardevolle spullen ophalen, legt Van der Velden Walda uit.
De criminelen maken een afspraak en komen het liefst zo snel mogelijk het geld of de spullen bij het slachtoffer thuis ophalen. Die zien ‘de agenten’ vervolgens nooit meer.
Senioren
De criminelen hebben een duidelijke doelgroep. “In alle gevallen hebben de slachtoffers een leeftijd van zeventig plus. Dit is de generatie die nog vol vertrouwen zit en nog gezag heeft voor het gezag“, zegt Van der Velden Walda. “Als er dan ook nog een politieagent voor de deur staat in een politiepak, dan geloven ze het.“
20% wordt slachtoffer
Van alle meldingen wordt 20% slachtoffer van de nepagenten. Zij raken waardevolle spullen of geld kwijt.
Dikke kans dat er eigenlijk veel meer gedupeerden zijn. “Maar vijftien procent van de mensen die gebeld wordt, doet daar melding van. We willen mensen vragen om dit écht altijd te doen. Het is niets om je voor te schamen”, zegt hij.
Ook als je wel opgehangen hebt, kan de politie het gesprek of het nummer waarmee gebeld is goed gebruiken in hun opsporingsonderzoek. Er worden gelukkig ook criminelen gepakt. “Kort geleden hebben we in Nieuwegein bijvoorbeeld nog twee mannen opgepakt.“
Bel de echte politie
Hoe kun je voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van nepagenten? “Ten eerste wil ik benadrukken dat de politie nooit belt om geld of spullen op te halen. Verbreek dus altijd de verbinding als iemand hiervoor belt“, benadrukt Van der Velden Walda.
Het is daarna belangrijk om alsnog de échte politie te bellen, zodat ze de informatie in hun onderzoek kunnen gebruiken. “Als je toch een afspraak hebt gemaakt met de nepagent, maar je daarna begint te twijfelen bel ons dan ook zeker op het alarmnummer 112. We kunnen dan zo snel mogelijk langskomen en de oplichters op heterdaad betrappen. We hebben op deze manier al verschillende keren aanhoudingen verricht.“