Dirk (72) raakt zijn veerpontje maar niet kwijt

Pontbaas Dirk Wijers Foto: Omroep Gelderland
Pontbaas Dirk Wijers Foto: Omroep Gelderland

BRONKHORST – Pontbaas Dirk Wijers kan zijn pont aan de straatstenen niet kwijt. De 72-jarige wil al sinds 2018 stoppen, maar tot nu toe is het veer tussen Bronkhorst en Brummen nog steeds niet verkocht. Terwijl zijn gezondheid niet al te best is.

“Mijn knieën zijn versleten. Het is nog wel vol te houden, maar voor hoe lang nog”, vraagt Dirk zich hardop af. Medisch ingrijpen nu kan niet, want anders kan hij te lang niet varen en verdient hij dus geen centen. Hij heeft al kijkers op zijn pont gehad, potentiële kopers dus. “Voor 200.000 euro heb je een pont en het veerrecht. De jaaromzet is 175.000 euro, dus dat is een mooie vraagprijs.”

Gevaarlijk werk?

Maar tot nu toe is geen één koper die over de brug is gekomen. De vinger wijst Dirk naar de banken. “Die willen geen lening verstrekken aan een mogelijke koper, omdat dit gevaarlijk werk zou zijn. Maar het is helemaal niet gevaarlijk.” Dirk snapt de banken niet. “Die zijn er toch om de economie te stimuleren? Ondertussen zijn ze alleen maar aan het opstrijken.”

Niet moeilijk

Voor het bedienen van een pont zijn wel de nodige papieren nodig. “Een klein vaarbewijs en een marifoon- en radarcertificaat. Maar dat is helemaal niet moeilijk om die te verkrijgen.” Stel, de pont wordt verkocht en Dirk kan eindelijk met pensioen, wat gaat hij dan doen? “Eerst naar mijn knieën laten kijken, misschien moeten er wel nieuwe in.”