Hoe ouderen zich kunnen voorbereiden op zomerse temperaturen, 5 tips

Ouderen in de zon Foto: PXhere
Ouderen in de zon Foto: PXhere

RHEDEN – Tijdens warm weer is verkoeling voor ouderen belangrijk. Zorg daarom dat de woning niet te heet is. Houd ramen en deuren gesloten, draai het zonnescherm uit of houd de gordijnen dicht en verkoel eventueel met een airco of ventilator.

Tijdens warm weer is verkoeling voor ouderen belangrijk. Er staan ons een paar dagen vol zomerhitte te wachten. De temperaturen tikken de 30 graden aan en dan kan het ook in huis bloedheet worden.

Met deze tips houd je het binnen en beetje leefbaar in die hitte.

1. Zet 's nachts de ramen open

Een klassieker: zet de ramen en deuren tegen elkaar open en laat het lekker doorwaaien. Maar doe dit wel ’s avonds, ’s nachts of ’s ochtends vroeg. Anders laat je de warmte alleen maar binnen. Overdag moet je de ramen en deuren juist dicht laten.

Voor tocht hoef je niet bang te zijn, volgens de GGD. Je wordt er niet ziek van – al kan je bij hevige tocht wel stijve spieren krijgen. Als de temperaturen echt zo hard stijgen, zal dat niet snel gebeuren. Let wel op muggen en andere vervelende beestjes. Door de hevige regenval hebben we te maken met veel meer muggen. Dus hang de hor op als je de ramen opent, voordat je de nachtelijke snack vormt voor een stel prikkende zoemers.

2. Dicht die zonwering

Een eenvoudige manier om hete huiskamers te voorkomen, is door de zonwering dicht te doen. Staat de zon op de ruit, rol dan het zonnescherm uit, leert het rijmpje ons. Het mooist in zulke situaties is natuurlijk als je rolluiken hebt. Maar ook aan de binnenzijde kan je de zon uit huis houden.

Probeer het binnen overdag zo donker mogelijk te maken. Doe dus de (rol)gordijnen of jaloezieën dicht, ook is het mogelijk om een zonwerend doek aan de buitenzijde op te hangen. Zolang de zon maar zo min mogelijk binnenkomt.

3. Laat zo veel mogelijk apparaten uit

Veel apparaten geven warmte af. Worden ze niet gebruikt? Laat ze dan ook uit staan. Zo kan je bijvoorbeeld de was buiten aan de waslijn hangen in plaats van de droger te gebruiken, in deze zon droogt het toch snel genoeg. Eet ’s avonds een frisse salade of slinger de barbecue buiten aan, zo hoef je de oven en het fornuis ook niet te gebruiken.

4. Neem géén koude douche

Nog even een koude douche voor het slapen, want je voelt je vies van het zweet. Klinkt heel logisch, maar dat is niet verstandig. Omdat je lichaam afkoelt door de douche, gaat het extra warmte genereren om je lichaam warm te houden. Je kan beter met lauwwarm water douchen voor je naar bed gaat.

5. Wees creatief met koelen

Alleen een ventilator neerzetten helpt weinig tegen de warmte, die verplaatsen eigenlijk alleen lucht. Voeg een bevroren waterfles toe aan de opstelling en het werkt wel. Vries een fles water in en zet de bevroren fles voor een ventilator. De ventilator blaast dan koude lucht door de kamer. Een andere tip is het ophangen van een nat laken voor een open raam. Naar binnen waaiende lucht wordt dan ook licht gekoeld.

Een andere tip die vaak voorkomt is om naakt te slapen tijdens deze plaknachten. Dat is niet slim, je kan beter een (dunne) pyjama aantrekken dan naakt slapen. Een katoenen pyjama neemt zweet op, als je naakt slaapt trekt het zweet direct je beddengoed in, wat daardoor erg klam wordt.