Uitvinder Jos Spanbroek (86) overleden, bedenker van De Spelerij

Jos Spanbroek Foto: Facebook
Jos Spanbroek Foto: Facebook

DIEREN – Jos Spanbroek, de creatieve geest achter De Spelerij in Dieren, is op woensdag 28 augustus op 86-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn vrouw Riet richtte Spanbroek in 1984 De Spelerij en De Uitvinderij op, een unieke speel- en ontdekplek die inmiddels is uitgegroeid tot een begrip in Nederland. Dit jaar vierde het park nog zijn 40-jarig bestaan.

Jos Spanbroek werd geroemd als een ware levenskunstenaar en uitvinder. Zijn nieuwsgierigheid en verwondering over de wereld om hem heen dreven hem om voortdurend vragen te stellen: ‘Hoe werkt dat?’, ‘Waarom is dat zo?’ en ‘Wat gebeurt er als we het anders doen?’.

Het zijn vragen waarop hij vaak zelf antwoorden zocht door op ontdekking te gaan. Deze houding vormde de basis voor De Spelerij, een plek waar kinderen en volwassenen uitgenodigd worden om te spelen, te experimenteren en zelf te ontdekken.

Sinds 2014 ligt de dagelijkse leiding van het park in handen van Jos’ zoon, Mathijs Spanbroek, en Dienke Geurtz. Hiermee blijft de visie en het gedachtegoed van Jos Spanbroek voortleven in De Spelerij.

Afscheid

Op dinsdag 3 september is er een gelegenheid om afscheid te nemen van Jos Spanbroek. Dit vindt plaats van 19.00 tot 21.00 uur in het theater van De Spelerij, gelegen aan de Veldweg in Dieren. De uitvaart vindt in besloten kring plaats.

Zie ook: De Spelerij viert veertigjarig bestaan twee keer met iedereen