60.000 euro nodig om unieke toren te redden

Judit Wassing bij de brandtoren Foto: Omroep Gelderland
Judit Wassing bij de brandtoren Foto: Omroep Gelderland

ROZENDAAL – Een onoplettende brandwacht betekende het einde voor 21 brandtorens op de Veluwe. Eén brandtoren kon van de sloop worden gered. Op de hei bij Rozendaal konden bezoekers zaterdag, tijdens Open Momumentendag, voor het eerst naar boven klimmen. Om dat in de toekomst ook mogelijk te houden, is ruim 60.000 euro nodig.

De brandtoren beklimmen vereist wel wat lef. Maar wie de smalle treden van de stalen constructie 33 meter omhoog klimt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte heide van het Rozendaalse Veld. Bij helder weer kun je tot wel 60 kilometer ver kijken.

Sinds 1949 zat er dagelijks een brandwacht in de toren. Die hield de omgeving in de gaten en kon bellen als er brand was. “Ze dachten dat dat heel goed zou werken”, vertelt Judit Wassing, voorzitter van de Stichting Behoud Brandtoren Rozendaalse Veld. Maar dat bleek niet het geval.

400 hectare natuurgebied verwoest

“Toen er echt brand was, lag de brandwacht een beetje te pitten”, aldus Wassing. Bij die brand in 1976 werd 400 hectare natuurgebied verwoest. “Toen is besloten om het op een andere manier te doen, met vliegtuigen.”

In tijden van droogte wordt bos- en heidegebied in de gaten gehouden met vliegtuigen. In de toekomst bieden drones wellicht hulp bij brandveiligheid. Daarmee wordt nu geëxperimenteerd.

Deze nieuwe manier van surveilleren betekende het einde voor de 21 brandtorens op de Veluwe. Eén exemplaar werd gered door een speciaal daarvoor opgerichte stichting. Veel geld werd ingezameld. “Hiermee kon de toren worden afgebroken, hersteld, en weer worden teruggeplaatst in 1992”, vertelt Wassing. Afgelopen december werd toren een gemeentelijk monument.

Hoogtevrees

Door de openstelling tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers, voor het eerst, naar het wachthuisje in de top klimmen. Sommigen vinden dat iets te hoog gegrepen. “Ik heb hoogtevrees”, zegt een dame die omhoog tuurt. “Ik vrees die roosters waardoor je naar beneden kunt kijken.” Anderen komen enthousiast naar beneden en prijzen het uitzicht.

Om de toekomst te verzekeren, moet de brandtoren worden opgeknapt. Specialistisch werk, vanwege de hoogte en de ligging in Natura 2000-gebied. Het prijskaartje is ruim 60.000 euro. Een bedrag dat niet op de rekening staat van de Geërfden van Velp, die het beheer kortgeleden overnam van de Stichting Behoud Brandtoren Rozendaalse Veld.

Sponsoren worden gezocht om het benodigde onderhoud te kunnen betalen. Wassing: “Een klein deel wordt door onze voormalige sponsor bekostigd. Verder hopen we op veel donaties van bedrijven en individuele mensen. Via een QR-code op de toren kunnen mensen bijdragen.”