Moeder uit Rheden 3 jaar cel in voor poging doodslag op baby

Drama in Rheden met baby Foto: Mr. Pixabay
Drama in Rheden met baby Foto: Mr. Pixabay

RHEDEN – De rechtbank heeft een 40-jarige vrouw uit Rheden veroordeeld voor poging doodslag op haar baby. De vrouw krijgt een celstraf van 3 jaar en moet een schadevergoeding van 50 duizend euro betalen.

Ernstige verwondingen

Tussen 20 november 2018 en 30 november 2018 heeft de vrouw haar pasgeboren dochter ernstige verwondingen toegebracht. Het deskundigenrapport toont aan dat het letsel levensbedreigend was, maar dat de baby door medisch ingrijpen is overleefd. Het letsel kon niet zijn ontstaan bij de geboorte of door de baby zelf. Het rapport concludeert dat het letsel waarschijnlijk is toegebracht.

Oorzaak letsel

Alleen de vrouw, haar 5-jarige zoon en 3-jarige dochter waren in de woning tijdens het incident. De vrouw beweerde dat haar zoon sliep en geen letsel kon hebben toegebracht. Ze suggereerde ook dat haar 3-jarige dochter de verwondingen mogelijk had veroorzaakt. De rechtbank acht het echter onwaarschijnlijk dat een kind van 3 jaar deze verwondingen heeft kunnen toebrengen. De vrouw was de enige volwassene in de woning en alle andere oorzaken van het letsel zijn uitgesloten. De rechtbank concludeert dat alleen de vrouw verantwoordelijk is voor de verwondingen van de baby.

Poging doodslag

Hoewel niet precies duidelijk is wat de vrouw heeft gedaan, blijkt dat ze zoveel kracht heeft gebruikt dat het letsel levensbedreigend was. De rechtbank oordeelt dat de vrouw bewust het risico op de dood van haar baby heeft aanvaard en is schuldig aan poging doodslag. Daarnaast is bewezen dat de vrouw de baby in een schadelijke toestand heeft gebracht, wat leidde tot zwaar lichamelijk letsel.

Wreed en gruwelijk

De rechtbank beschouwt de daad van de vrouw als extreem wreed en gruwelijk. De baby was weerloos en volledig afhankelijk van haar moeder. De vrouw heeft op ernstige wijze haar ouderlijke plicht geschonden en onvoldoende zorg en bescherming geboden. De rechtbank verwerpt ook de poging van de vrouw om haar 3-jarige dochter de schuld te geven.

Redelijke termijn overschreden

De reclassering adviseerde een straf zonder bijzondere voorwaarden. De rechtbank oordeelt dat een voorwaardelijk strafdeel en bijzondere voorwaarden niet passend zijn. De redelijke termijn is met meer dan drieënhalf jaar overschreden. Zonder deze overschrijding zou de rechtbank een gevangenisstraf van vier jaar passend hebben gevonden. Nu de termijn is overschreden, legt de rechtbank een straf van 3 jaar op.

Schadevergoeding

De vrouw moet 50 duizend euro schadevergoeding betalen aan haar mishandelde dochter die inmiddels al 6 jaar is. Een deel van de vordering wordt afgewezen, omdat het nog niet duidelijk is hoe de verwondingen zich zullen ontwikkelen. Dit zou een onevenredige belasting van het strafgeding opleveren. De dochter kan een aparte zaak bij de burgerlijke rechter starten voor de resterende schadevergoeding.

De vrouw heeft inmiddels zeven kinderen, die in de afgelopen achttien jaar om allerlei verschillende redenen uit huis zijn geplaatst.

Zie ook: Drama in Rheden: moeder riskeert zware straf voor mishandeling baby
Zie ook: Baby ernstig mishandeld, celstraf geëist tegen moeder