Drama in Rheden: moeder riskeert zware straf voor mishandeling baby

Drama in Rheden: moeder riskeert zware straf voor mishandeling baby. Foto: Mr. Pixabay

– Een 39-jarige vrouw uit Rheden wordt beschuldigd van poging tot doodslag op haar pasgeboren dochtertje. Dit kwam maandag aan het licht tijdens een regiezitting in de rechtbank van Arnhem.

De vermeende mishandeling van het kind vond plaats tussen november en december 2018, thuis in Rheden. De zaak kwam aan het licht toen de baby met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis belandde.

In eerste instantie verklaarden twee oudere kinderen van de vrouw, destijds 3 en 5 jaar oud, dat zij de baby hadden laten vallen. Later, nadat deze kinderen in een pleeggezin werden geplaatst, gaven ze aan dat hun moeder verantwoordelijk was voor het geweld tegen hun zusje.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Brigitte haar baby stevig bij de borst vastgegrepen. Daarna heeft de vrouw haar herhaaldelijk door elkaar geschud, tegen de grond gegooid of laten vallen. Daarnaast zou ze het meisje met kracht tegen een deurkozijn hebben gedrukt en herhaaldelijk de deur hebben dichtgeslagen, waarbij het kind over haar hele lichaam werd geraakt. Ook zou de vrouw haar baby meerdere malen tegen het hoofd en lichaam hebben geslagen, gestompt of getrapt.

Deze mishandelingen hebben ernstige schade toegebracht aan het hoofd van het kind, waardoor ze nu beperkingen in haar leven ondervindt. De baby had breuken in de schedel, hersenbloedingen en gebroken beentjes en ribben. Ze woont momenteel samen met haar drie broertjes en zusjes bij pleegouders.

De vrouw uit Rheden ontkent alle beschuldigingen en weigert mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Ook verzet de Rhedense zich tegen het spreekrecht van de pleegouders tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. De zitting zal pas ergens in 2024 plaatsvinden.