Heb je het Noorderlicht donderdagavond gezien?

Noorderlicht Velp Foto: Rubin Vos
Noorderlicht Velp Foto: Rubin Vos

VELP – De lucht in Nederland had wel een heel bijzondere kleur donderdagavond. Op meerdere plekken was namelijk met het blote oog het Noorderlicht te zien. En dat zorgt voor heel veel mooie plaatjes op Twitter / X en voor mooie foto’s in de mailbox van Studio Rheden.

Op veel plekken was het helder weer waardoor je het natuurverschijnsel goed kon zien. Deze keer ook in Velp.

Noorderlicht

Het noorderlicht is een lichtspektakel dat vooral zichtbaar is in noordelijke gelegen landen als Finland en Noorwegen, maar vooral in het noordwesten van Canada omdat daar de magnetische noordpool zit. Het licht ontstaat doordat deeltjes die elektrisch geladen zijn door de zon, de atmosfeer van de aarde raken. Door die botsing ontstaat een lichteffect: het noorderlicht.

Wanneer zien we weer het noorderlicht?

Het Noorderlicht is berucht vanwege zijn onvoorspelbaarheid. Het fenomeen in de kleuren rood, groen en paars komt in golven: het kan uitdoven en dan pas twintig minuten later weer verschijnen.

Wanneer we weer van het noorderlicht kunnen genieten is dus niet bekend. Het kan volgende week weer gebeuren, maar het kan ook zomaar tien jaar duren voordat we weer de kans krijgen.

Noorderlicht Velp – Foto: Rubin Vos
Noorderlicht Velp – Foto: Rubin Vos