ROZENDAAL – Vrijwilligers houden al twintig jaar het Rozendaalse Veld in stand. Ze snoeien de heide regelmatig om te voorkomen dat bomen het gebied overwoekeren. Maar hun toekomst is onzeker. Defensie wil er een oefenterrein van maken. Of dat doorgaat, wordt pas in mei duidelijk. Omwonenden wachten in spanning af.
Heidewerkdag
Ondanks het natte weer trokken tientallen vrijwilligers zaterdagmorgen op de jaarlijkse heidewerkdag het veld in. Gewapend met snoeischaren en handschoenen verwijderden ze de naaldbomen van de 600 hectare grote heide. “Die heide is een heel bijzondere biotoop”, zegt Bert Kiljan, heidecommissaris van de CvB Geërfden van Velp. “Die zorgt ervoor dat een heleboel plantjes en insecten kunnen blijven bestaan.“
"Ik heb een groot hart voor dit terrein"
Niet alle bomen verdwijnen. “Voor de vogels. Die kunnen dan vanuit de boom de heide overkijken.” Ook wethouder Paul Hofman helpt jaarlijks mee. “Ik heb een groot hart voor dit terrein”, zegt hij. “Dit is één van de mooiste gebieden van de Veluwe en van Nederland.“
Vrijwilligers willen de heide ook heel graag behouden. Defensie wil er namelijk oefenen met zware munitie en explosieven. Actiegroep Veluwezoom Bomvrij is fel tegen en verzamelde al ruim 42.000 steunbetuigingen. Wanneer Defensie hier een explosieventerrein gaat realiseren gaat er namelijk heel veel kapot.
Volgens Hofman is er een eeuwenoude band tussen het Rozendaalse Veld en de omliggende dorpen. “Er is al een eeuwenoude band tussen het Rozendaalse Veld en de omliggende dorpen. Bewoners gebruiken en genieten van het gebied. We willen het natuurlijk ook goed onderhouden, zodat dit ook in de toekomst mogelijk is. Daarover zijn echter wel zorgen.“
Hij vreest dat Defensie het gebied onherstelbaar beschadigt. “De hoeveelheid heide neemt snel af, net als de biodiversiteit. Verdroging, vermesting en verstoring zijn daarvan de belangrijkste oorzaken. Dit kan alleen opgelost worden met een samenhangende aanpak, waarvoor het Rijk en de provincie aan de lat staan. Deze aanpak blijft echter uit. Sterker nog, want met de plannen van defensie om juist hier met zware explosieven te gaan oefenen zou dit gebied onherstelbaar beschadigen. Gelukkig zien we ook hier de grote betrokkenheid van vele mensen. Een petitie tegen bommen op de Veluwezoom is al ca. 40.000 keer ondertekend. Dat is een krachtig signaal.“