Twee nieuwe wijken zorgen voor hoogoplopend debat in gemeenteraad Rheden

Gemeentehuis Rheden Foto: Martin Slijper
Gemeentehuis Rheden Foto: Martin Slijper

DE STEEG – Een debat over twee nieuwe woningbouwprojecten liep donderdagavond hoog op in de gemeenteraad. Over de verdeling van sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen liepen de meningen flink uiteen. Na felle woorden, meerdere lange schorsingen en overleg in de wandelgangen kwam er alsnog een compromis. Maar kreeg het vertrouwen tussen raad en college een flinke deuk?

Waar gaat het over?

In september 2023 besloot de gemeenteraad om twee gronden aan te kopen: het ‘Gat van Gerritsen’ aan de Arnhemsestraatweg in Velp (6.163.620 euro ex BTW), en het terrein van de voormalige houthandel Hupkes Wijma aan de Kanaalweg in Dieren (1.800.000 ex BTW). De gemeente wil daar, met steun van het Rijk, twee nieuwe wijken realiseren, met ruimte voor woningen en asielopvang. Afgelopen week lag het ruimtelijk kader voor deze plannen ter besluitvorming voor.

Op beide locaties komen voorlopig 60 tot 80 wooneenheden voor de opvang van in totaal 250 asielzoekers, verspreid over beide locaties. En daarnaast 10 betaalbare koopwoningen en de rest wordt sociale huur. Het college denkt dat er plaats is voor maximaal 250 woningen, niet meer.

Spanning in de gemeenteraad

Het begon deze maand toen bleek dat de historische waarde van het oude Hupkes-pand weinig terugkomt in de plannen. GroenLinks, PvdA en D66 dienden daarop een voorstel in om de geschiedenis van de houthandel zichtbaar te maken in de wijk.

Woningverdeling

Maar de afgelopen week groeide dit debat uit tot een breder politiek debat over beloftes van het college rondom het type woningen in deze wijken. In 2024 zei wethouder Gea Hofstede (PvdA) namens het college toe dat de raad betrokken zou blijven bij belangrijke keuzes en kon sturen op thema’s zoals woningverdeling. Nu blijkt dat het realiseren van extra middenhuur en betaalbare koopwoningen zou leiden tot vertraging en extra kosten.

Kaders

Hofstede: “U wordt gevraagd om de ruimtelijke kaders vast te stellen voor de twee terreinen niet een exacte woningmix. U wordt gevraagd om de plannen op hoofdlijnen vast te stellen.

Maar daar waren enkele raadsleden van CDA, VVD en D66 niet mee eens. Ze wilden betere kaders en meer duidelijkheid. Dat leidde tot grote frustratie bij verschillende partijen. Steven Marshall van D66 probeerde een nieuwe toezegging te krijgen voor het uitruilen van woningen met Stenfert om zo meer betaalbare koop te realiseren. Peter Paul Geelen van het CDA liet duidelijk weten dat afspraken moeten goed worden nagekomen. En bij de VVD, die meer woningen voor middeninkomens wilden, was de frustratie ook duidelijk te merken.

Wij denken al jaren constructief mee op de inhoud. Maar daar hoort bij dat je gemaakte afspraken nakomt. Als dat niet gebeurt, hebben we een serieus probleem,” zei raadslid Jelte Kolkman.

Schorsing

Na een schorsing van bijna 30 minuten, met spoed overleggen tussen meerdere partijen, leek de rel compleet. Binnen de gemeenteraad was de frustratie groot en werd gefluisterd dat de VVD twijfelde hoe dit nog verder kon. De vraag die bleef hangen en niet werd uitgesproken, was of een aantal raadsleden de samenwerking met wethouder Gea Hofstede nog wel ziet zitten. Uiteindelijk bood de wethouder tijdens de raadsvergadering alsnog haar excuses aan voor “verwachtingen die niet zijn waargemaakt”.

Twee wijken

De raad besloot uiteindelijk een amendement (een voorstel tot wijziging van een raadsvoorstel) aan te nemen. Het college moet nu in het najaar (uiterlijk 20 december) van 2025 een plan ter besluitvorming voorleggen hoe er een uitruil gaat plaatsvinden tussen Stenfert en deze nieuwe wijk op het terrein van Hupkes. Dit zou in eerste instantie uiterlijk in september gebeuren, dus het college heeft 3 maanden uitstel gekregen.

Houthandel Hupkes

Ook andere voorstellen haalden het. GroenLinks, PvdA en D66 kregen steun voor een motie om te onderzoeken of het aantal woningen in de plannen omhoog kan. Daarnaast werd raadsbreed aangenomen dat de geschiedenis van de voormalige houthandel of een gedeelte ook een plekje krijgt in de nieuwe buurt. Hoe dat precies eruit moet komen te zien, moet nog uitgewerkt worden.

Het voorstel van het college voor de verdere invulling van de twee nieuwe wijken werd uiteindelijk aangenomen door de gehele raad met uitzondering van de VVD en VPR.