VELP – De studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp voeren opnieuw actie. Ze hebben in de aula van de school een kampement opgeslagen. De studenten eisen dat de hogeschool veel duurzamer moet worden. Opmerkelijk, want de hogeschool is vorige week juist nog uitgeroepen tot meest duurzame school van Nederland.
“Wij doen deze bezetting naar aanleiding van de prijsuitreiking van vorige week”, zegt actievoerder Miro Jongerden. “Daar zijn we het niet mee eens. Wij vinden niet dat Larenstein echt bijdraagt aan duurzaamheid.”
Van Hall Larenstein is een hogeschool specifiek voor opleidingen in het groen, mens, dier en milieu en staat bekend als de meest duurzame school van het land. Maar de actievoerders betwijfelen dat.
Kijk hier hoe de studenten een kampement hebben gemaakt:
Gemoedelijke sfeer in aula
In de hal hebben een paar actievoerders stoelen neergezet. Hier willen ze in gesprek met het schoolbestuur, docenten en studenten over verandering. De sfeer is gemoedelijk. Er wordt op de gitaar gespeeld.
De actievoerders willen dat lessen ook gaan over klimaatrechtvaardigheid. Ook willen ze dat het bestuur dat nog boven de directie van de school staat, alle banden met grote bedrijven stopt. “Daar wijzen we al jaren op. Maar ze behouden de banden met hele vervuilende bedrijven gewoon. Waarschijnlijk omdat er grote belangen spelen. Maar dat is toch krom.”
De school sprak aan het begin van het leerjaar nog met de actievoerders over hun grieven, maar benadrukt dat de school wél duurzaam is. “We zijn nu voor de negende keer op rij uitgeroepen tot duurzaamste hogeschool”, zegt Judith van den Hul van Larenstein. “En voor de vijfde keer zelfs van universiteiten en hogescholen.”
Uitgezet door politie
Het is een langlopend conflict tussen de groep studenten en de hogeschool. De vorige bezetting werd door de politie beëindigd omdat er niet op het schoolterrein overnacht mocht worden. “Dat klopt, dat is landelijk beleid. Dat is afgesproken na een aantal acties die zijn geweest. Dus die richtlijn hebben wij ook”, zegt Van den Hul.
En ook deze keer kwam de politie. De leerlingen wilden na 19.00 uur niet vertrekken, dus belde de school de politie. “Vreemd”, vindt een van de actievoerders. “De zogenoemd duurzaamste school van het land zou toch juist graag open en constructief in gesprek willen over duurzaamheid?” zegt een van de actievoerders.
Een van de studenten laat weten verbaasd te zijn van de politie-inzet. “Ik vond het heel heftig. Er waren bijna 20 politieagenten, terwijl ons protest volledig vreedzaam was en we met nog maar enkele studenten aanwezig waren. We werden hardhandig naar buiten getrokken. Mijn vriend werd aan zijn rugtas gesleurd.”
De student is niet bang dat de school de studenten consequenties, zoals een schorsing, oplegt. “We zijn al voldoende gestraft met zo’n politie optreden.”
Eisen klimaatactivisten ingewilligd, bezetting hogeschool ten einde
Bezetting hogeschool Velp duurt voort: ‘Mensen komen eten brengen’