Grote zorgen om de toekomst van het Rozendaalse veld

Bijenkasten op het Rozendaalse veld Foto: Martin Slijper
Bijenkasten op het Rozendaalse veld Foto: Martin Slijper

ROZENDAAL – De gemeente Rheden heeft in 2023 Stichting EIS gevraagd om de situatie van het Rozendaalse Veld (heide) en de invloed op bestuivers te onderzoeken. En niet iedereen is blij met de uitkomst van het onderzoek naar de bloeiende heide.

Afname van de heide

Uit het onderzoek blijkt dat de heide sterk afneemt. Volgens de gegevens van Stichting EIS zal er rond 2030 geen bloeiende heide meer zijn. Dit is erg zorgwekkend. Maar de afname van de heide krijgt in het rapport weinig aandacht volgens De Bijenstal, de imkervereniging Arnhem, Velp en omstreken.

Bestuivers in de problemen

Het rapport vergelijkt de huidige situatie met eerdere verwachtingen over de aanwezigheid van honingbijen en solitaire bijen in de buurt van honingbijkasten. De nieuwe gegevens zijn anders dan wat eerder werd gedacht.

Verkeerde conclusies?

Stichting EIS stelt dat de afname van bestuivers komt door een oververzadiging van bestuivers op de heide. Maar volgens de Bijenstal hebben ze echter nagelaten om oogstgegevens van imkers te vergelijken. Dit zou laten zien dat honingbijen maar 50% van de beschikbare nectar oogsten, waardoor er genoeg voedsel is voor solitaire bijen en zweefvliegen.

Noodzaak van actie

Het grootste probleem is de sterke afname van de heide. Er moet worden gezorgd dat er genoeg bestuivers zijn om de heide te laten bloeien en zaden te produceren voor nieuwe heide.

Conclusie

De situatie op het Rozendaalse Veld is alarmerend slecht. Herre Rost van Tonningen, voorzitter van Stichting Vitale Biotopen en actief bij Imkersvereniging Debijenstal.nl is hier niet blij mee. Als er niets gebeurt, zal de heide volgens hem binnen een paar jaar verdwijnen. Er moeten volgens hem maatregelen worden genomen om de heide te beschermen tegen problemen zoals klimaatverandering, stikstof, droogte en pesticiden.

Rost van Tonningen: “De aanwezigheid van voldoende bestuivers en dus ook honingbijkasten is daarbij essentieel voor de continuïteit van het Rozendaalse Veld.

Zie ook: Gemeente geeft toestemming voor 5 bijenkasten, Imkers niet blij