Gemeente geeft toestemming voor 5 bijenkasten, Imkers niet blij

Bijenkasten Foto: Herre Rost van Tonningen
Bijenkasten Foto: Herre Rost van Tonningen

ROZENDAAL – Imkers uit de gemeenten Rheden, Rozendaal en Arnhem zijn niet blij met de nieuwe regels die de gemeente oplegt aan de imkers. Ze mogen nog maar 5 bijenkasten plaatsen op het Rozendaalse Veld tijdens de komende heidebloei tussen half juli en half september.

Herre Rost van Tonningen van debijenstal.nl is hier niet blij mee: “Pak het gif aan, niet de imkers. Een simpele rekensom geeft bovendien de schade van deze beperking aan: De beschikbare hoeveelheid nectar en stuifmeel werd door de vroegere 250 bijenkasten voor 5,8 % gebruikt door honingbijen, en met 5 kasten is dat nog maar 0,12 %! Dit gat wordt beslist niet door de wilde bijen opgevuld en dus wordt er te weinig heide zaad voor continuïteit geproduceerd.

Maar volgens de gemeente Rheden is het algemeen bekend dat insecten in natuurgebieden sterk achteruit gaan. “Dit geeft reden tot zorg. Voor het Rozendaalse Veld heeft de gemeente Rheden daarom door ‘EIS Kenniscentrum Insecten’ een uitgebreid onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van ‘bestuivende insecten’; gehouden bijen (honingbijen) en wilde bestuivers (wilde bijen en zweefvliegen). In dit onderzoek is ook concurrentie tussen honingbijen en wilde bestuivers onderzocht.

Maximaal 5 honingbijen

De onderzoekers hebben geconcludeerd dat het Rozendaalse Veld op dit moment verzadigd is met honingbijen ten gevolge van de aanwezigheid van een (te) groot aantal honingbij volken. Daarom adviseren zij om op dit terrein maximaal 5 honingbijen kasten te plaatsen.

Gemeente Rheden heeft de aanbevelingen van het onderzoek ten aanzien van het aantal bijenkasten op het Rozendaalse veld overgenomen. Dit besluit levert volgens de gemeente een bijdrage aan het herstel van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit.

Volgens Herre Rost van Tonningen “wordt het hoofdprobleem van de teruggang van insecten (70%) en dus ook van wilde bijen niet aangepakt: Te veel gebruik van gif en te weinig “gezonde” biodiversiteit.

Planten en pakketten voor vlinders en bijen, aangeboden door winkelcentra, zijn vaak niet biologisch gekweekt en dan vaak dodelijk voor bezoekende vlinders en bijen. Voor bewijs hiervan verwijst hij naar de website PAN-Netherlands.org. Ook landbouwgif veroorzaakt teruggang van alle soorten insecten.

Er wordt ook al door verschillende instanties gewaarschuwd voor te weinig bestuivers, hetgeen voor de hele biodiversiteit slecht is.

Loting

Imkers kunnen zich inschrijven tot en met 31 mei 2024. Daarna zal er een loting plaatsvinden, waarna de deelnemers worden geïnformeerd over het lotingsresultaat. Ook wanneer deelnemers niet zijn ingeloot, worden zij hierover geïnformeerd. Zij worden dan op een reservelijst gezet. Deze reservelijst zal de volgende jaren opnieuw gebruikt worden. Dus ingeschreven imkers die dit jaar niet tot de gelukkigen behoren, komen later alsnog aan de beurt.

Over de loting zegt Rost van Tonningen van debijenstal.nl: “Een beperking van honingbij kasten is prima af te stemmen met de imkers om voldoende ruimte te scheppen voor wilde bijen, maar hou de grootteorde redelijk en pak het echte probleem van gif aan.