Rheden controleert hondenbezit en hondenbelasting wordt duurder

Hond Foto: Picabay
Hond Foto: Picabay

RHEDEN – Inwoners gaan dit jaar meer betalen voor hun hond. Daarnaast gaat de gemeente Rheden weer steekproefsgewijs huishoudens controleren op hondenbezit.

Controleurs gaan deze maand huis-aan-huis controleren, maar mogen niet binnenkomen, ook al tonen ze een legitimatiebewijs. In de media wordt gesuggereerd dat controleurs bij ‘alle huishoudens’ aanbellen om het hondenbezit te controleren. Maar dit klopt niet.

Steekproef

Controleurs gaan deze maand bij slechts 25% van alle huishoudens steekproefsgewijs controleren. Wanneer een bewoner niet thuis is wordt een briefje achtergelaten. Ze mogen ook niet op privéterrein komen als er een bordje staat met “Verboden voor onbevoegden”. Gemeente Rheden heeft het bedrijf Legitiem B.V. uit Duiven weer opdracht gegeven om huishoudens te controleren.

Geen boete, wel deurwaarderkosten

Via de website www.rheden.nl kan iedereen een hond aan- of afmelden. Wie zijn hond niet opgeeft betaald overigens geen boete. Wel wordt dan volgens de gemeente “het te betalen bedrag opgehoogd met kosten voor het innen van het bedrag, denk aan invorderingskosten en deurwaarderkosten.

Waarom?

Met de opbrengst van deze belasting kan de gemeente bijvoorbeeld de kosten en voorzieningen betalen die met honden te maken hebben. Denk hierbij aan het schoonhouden van de leefomgeving, het plaatsen van hondenpoep dispensers en het bieden van voldoende uitlaatmogelijkheden.

Wat gaan we betalen?

Voor 1 hond betaalde een inwoner van de gemeente Rheden in 2023 nog 38.16 per jaar. Dat is in 2024 iets meer geworden. Dat is nu voor 1 hond 39.30 euro en voor maximaal 10 honden 659,52 euro.

Zie ook: Rhedense hondenbezitters blijven belasting betalen