Rozendaal steunt brandtoren op het Rozendaalse veld met 10.000 euro

Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus Foto: Martin Slijper
Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus Foto: Martin Slijper

ROZENDAAL – De gemeente Rozendaal geeft een eenmalige financiële ondersteuning van 10.000 euro voor het onderhoud van de brandtoren op het Rozendaalse Veld. De toren, eigendom van de Stichting Brandtoren, heeft dringend onderhoud nodig, aldus de stichting en De geërfden van Velp.

Op 19 december 2023 werd de toren door de gemeente Rozendaal aangewezen als gemeentelijk monument. Publiekrechtelijk behoort het Rozendaalse Veld tot de gemeente Rozendaal, privaatrechtelijk is de eigenaar de gemeente Rheden, terwijl de brandtoren eigendom is van de Stichting Brandtoren Rozendaalse Veld.

Volgens de gemeente Rozendaal heeft de brandtoren “stedenbouwkundige waarde omdat hij beeldbepalend is door zijn grote hoogte en de plaatsing in een open veld. De toren is daarnaast van algemeen historische waarde, omdat hij de geschiedenis van bosbrandpreventie voor Nederland in het algemeen en Rozendaal in het bijzonder in de twintigste eeuw laat zien. Ten slotte is de toren in regionaal opzicht uniek omdat hij de enige nog bewaard gebleven brandtoren op de Veluwe is.

Tekst gaat verder onder foto

Brandtoren Rozendaalse Veld – Foto: Studio Rheden

60.000 euro

Om de toren te renoveren, hebben De Geërfden van Velp een crowdfundingactie opgezet. De toren is al tien jaar niet meer geschilderd en heeft onderhoud nodig. Daarvoor is ruim 60.000 euro nodig. Donaties zijn van harte welkom, zo vertelt de voorzitter.

Doneren kan op: NL73 INGB 0003 438 714 t.n.v. Stichting Behoud Brandtoren Rozendaalse Veld.

Monumentendag

Afgelopen weekend stond de brandtoren centraal op het Rozendaalse Veld. Ruim 200 mensen kwamen op Monumentendag hier op af. Studio Rheden was erbij, zo is hier te lezen en Omroep Gelderland filmde de dag, zo is hieronder te zien.