Moeten we straks bij de winkels betaald parkeren?

Callunaplein Dieren Foto: Google Maps
Callunaplein Dieren Foto: Google Maps

DIEREN – De gemeente Rheden moet 12 miljoen bezuinigen. Om dat doel te halen wil het college van de gemeente onder andere het parkeerbeleid aanpassen. Dus mogelijk moeten we straks flink betalen om te parkeren, bijvoorbeeld op het Callunaplein in Dieren.

Sinds 1 januari 2020 is betaald parkeren in de gemeente Rheden afgeschaft nadat uit onderzoek bleek dat 78% van de inwoners hier destijds voorstander van was. En dat moet zo blijven vinden veel ondernemers. Op veel plekken gelden nu ook blauwe zones. Wie nu een brood gaat halen van €2 hoeft dus nog niet 1.50 extra te betalen om te parkeren.

Negatieve gevolgen

Ondernemers van winkelcentrum Dieren zijn erg bang dat dit grote gevolgen heeft. “Wij zijn van mening dat dit beleid negatieve gevolgen zal hebben voor zowel de winkeliers als het winkelend publiek”, zo vertelt Ben Denekamp, Centrummanager van winkelcentrum Dieren.

Het winkelcentrum in Dieren trekt dagelijks veel bezoekers, zowel uit de omgeving als van buitenaf. Het invoeren van parkeerkosten kan ertoe leiden dat veel klanten ervoor kiezen om elders te gaan winkelen, vooral in nabijgelegen winkelcentra waar gratis parkeren wordt aangeboden. Dit zal leiden tot een daling in het aantal bezoekers, wat direct gevolg zal hebben op de omzet van lokale ondernemers. En dat zal indirect gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en meer leegstand van winkelpanden.

Het wordt voor ondernemers steeds moeilijker om te ondernemen. De huren van de winkelpanden op het Callunaplein worden steeds hoger en de onroerendezaakbelasting zal ook met 20% stijgen.

Onderzoek

Er zou eerst een onderzoek komen naar betaald parkeren in Dieren op het Callunaplein en de parkeergarage naast het treinstation in Dieren. Maar nu lijkt erop dat het college betaald parkeren toch meteen gaat invoeren. In de programmabegroting van het college staat namelijk al een bedrag van 150.000 euro vermeld.

Wanneer er een onderzoek plaats vindt en wie het onderzoek zal doen is nog niet bekendgemaakt.

Marloes van de Kolk laat weten, GroenLinks is niet heel negatief over betaald parkeren invoeren, maar er moet wel balans zijn. Ze stimuleren veel liever openbaar vervoer, lopen en fietsen, dus meer duurzaam reizen. Parkeergeld zou een middel kunnen zijn, maar GroenLinks wil wel dat er eerst goed onderzoek wordt gedaan.

De VVD in Rheden deelt de zorgen van ondernemers en maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het midden- en kleinbedrijf in de gemeente. De fractie heeft daarom vragen gesteld aan het college over het mogelijke voornemen om betaald parkeren in te voeren.

Raadslid Jelte Kolkman benadrukt: “Als VVD zijn wij fel tegenstander van betaald parkeren in de gemeente.” Hij wijst erop dat dit zowel voor inwoners als ondernemers grote kosten met zich mee kan brengen. Zijn dringende boodschap is duidelijk: “Doe het gewoon niet.“.

Zie ook: Betaald parkeren in de gemeente Rheden? Gemeenteraad wil eerst onderzoek