Rheden nog dieper in de rode cijfers door fouten in begroting

Rheden nog dieper in de rode cijfers door fouten in begroting Foto: Pixabay
Rheden nog dieper in de rode cijfers door fouten in begroting Foto: Pixabay

RHEDEN – Dinsdagavond wordt het spannend tijdens een voorbereidende vergadering van de raadsvergadering over twee weken. Rheden komt namelijk nog meer geld tekort de komende jaren.

In een raadsinformatiebrief is de gemeenteraad dinsdag geïnformeerd over fouten in de begroting en de financiële gevolgen van andere inkomsten uit het gemeentefonds. En dit heeft grote invloed op de programmabegroting 2025-2028. De tekorten van de gemeente zullen hierdoor verder stijgen.

In de huidige begroting zijn fouten gemaakt die enkele tonnen als nadelig gevolg hebben:

1.Parkeerbeleid: Een amendement over het niet meteen invoeren van betaald parkeren is wel inhoudelijk, maar niet financieel verwerkt. Deze misrekening kost de gemeente 150.000 euro.

2.Bewonersinitiatieven en wijkaanpak: Twee budgetten, voor “Ik buurt mee!” en de integrale wijkaanpak, zijn verkeerd opgenomen in de begroting en moeten gecorrigeerd worden, met bedragen van respectievelijk 100.000 en 200.000 euro.

3.Doelstellingen: Drie doelen, waaronder zorg en veiligheid, zijn niet opgenomen in de begroting, maar hebben geen financiële gevolgen.

Hierdoor komt de gemeente mogelijk 699.000 euro te kort, en voor 2025 is er een tekort van 412.000 euro.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Gemeente Rheden presenteert toekomstgerichte begroting
Zie ook: Moeten we straks bij de winkels betaald parkeren?
Zie ook: Donkere wolken pakken samen boven het nieuwe gemeentehuis