VELP – Een deel van de bewoners van de 138 woningen in Velp-Zuid zijn door Vivare en HVR stelselmatig genegeerd en buitenspel gezet. En daar zijn bewoners niet blij mee. Koos van Hartingsveldt, adviseur van de bewoners die hun huis willen behouden, kijkt terug op een roerige tijd, zo vertelt hij in dit onderstaande verhaal.
“Vivare wisselde 5 jaar lang van plannen: eerst zouden 40 woningen worden gesloopt en 98 gerenoveerd, later zouden alle 138 woningen worden opgeknapt. In het voorjaar van 2024 besloot Vivare alsnog om alle woningen te slopen.
95% was tegen sloop
Dat viel bij een deel van de bewoners rauw op hun dak, omdat er geen overleg met de huurders is geweest en dus ook geen uitleg is gegeven waarom sloop noodzakelijk is. 95% van de bewoners van de Grintakkerstraat, de Anthony Heinsiusstraat en het daaraan grenzende deel van de Hugo de Grootstraat waren tegen sloop van hun woning.
Bewonerscommissie
Om in gesprek met Vivare te komen is op 17 oktober 2024 een bewonersbijeenkomst gehouden, op initiatief van enkele actieve bewoners met steun van SP Rheden. Met een meerderheid van de bewoners is een bewonerscommissie opgericht. De bewonerscommissie had als uitgangspunten: respect voor de mening van voor- en tegenstanders, geen individuele belangen nastreven, maar de belangen van meerderheden behartigen. Om erkend te kunnen worden heeft de bewonerscommissie zich aangemeld bij Vivare en HuurdersVereniging Rheden.
HVR, een “huurdersbelangenvereniging”, weigerde keer op keer een gesprek met de bewonerscommissie. Vivare wilde de bewonerscommissie niet erkennen ; die vond de bewonerscommissie geen goede afspiegeling van de huurders. Toen de bewonerscommissie dat had weerlegd, zijn afspraken gemaakt over het vervolg en door de bewonerscommissie vastgelegd en ook naar Vivare gestuurd.
Klankbordgroep wordt bewonerscommissie?
Omdat er na lange tijd geen vervolg kwam, heeft de bewonerscommissie Vivare gevraagd naar de stand van zaken. Reactie van Vivare was dat de afspraken niet klopten en dat er een klankbordgroep was, terwijl geprobeerd zou worden om klankbordgroep en bewonerscommissie in elkaar te schuiven tot een nieuwe bewonerscommissie.
Toen de bewonerscommissie daarop schriftelijk reageerde naar Vivare, heeft Vivare de klankbordgroep omgedoopt tot bewonerscommissie met dezelfde naam als de bestaande bewonerscommissie, zonder overleg of uitnodiging van de bestaande, niet-erkende bewonerscommissie.
Monumentenstatus afgewezen |
In diezelfde tijd, februari 2025, is de aanvraag voor de monumentenstatus afgewezen en heeft Vivare heel veel huisbezoeken afgelegd om bewoners vooral over te halen voor sloop. Na 6 jaar onzekerheid waren veel bewoners murw en moe, zij hebben de moed opgegeven, ze hunkerden naar duidelijkheid.
Daar komt bij dat er al huurders vertrekken en vertrokken waren met een lage vertrekpremie. Deze woningen worden antikraak verhuurd. Niets ten nadele van deze bewoners, maar omdat het tijdelijk is, burgeren deze bewoners zich nauwelijks of niet in. Dit is een aanslag op het sociale systeem van de wijk.
De Poort van de Wijk
Behalve dat veel bewoners murw en ziek zijn geworden van onduidelijkheid, wordt door sloop van de woningen Grintakkerstraat, de Anthony Heinsiusstraat en het daaraan grenzende deel van de Hugo de Grootstraat ook een in het oog springend deel van de wijk “De Poort van de Wijk” gesloopt.
Wijkidentiteit Velp-Zuid verdwijnt onder de sloophamer
Een stukje identiteit van oud-Velp-Zuid verdwijnt hiermee voor de eeuwigheid, dit komt nooit meer terug. Niet voor niets pleit de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in haar advies een gewogen aanpak voor deels herstel en deels nieuwbouw. Herstel van de oorspronkelijke architectuur kan de kwaliteit van de wijk ook sterk verbeteren, stellen zij. Hiervan zijn landelijk voorbeelden te noemen.
Verhuisvergoeding
Het lijkt erop dat Vivare meer geluisterd heeft naar bewoners die geen binding met de wijk hebben, en de verhuisvergoeding als een mogelijkheid zien om te verhuizen. Zij gebruikten argumenten voor sloop die geen argumenten zijn voor sloop, zoals de woning is te klein, de woning valt in elkaar of de energiekosten rijzen de pan uit.
Zeker het casco van de woningen Grintakkerstraat, de Anthony Heinsiusstraat en het daaraan grenzende deel van de Hugo de Grootstraat is deugdelijk, waardoor de woningen met groot onderhoud en verduurzamen weer voor zeer lange tijd mee kunnen. Als de woningen echt zo slecht zijn als deze bewoners beweren, dan hadden zij Vivare daarop aan kunnen spreken en had Vivare op de kortst mogelijke termijn voor een andere woning moeten zorgen. Hiermee is niet gezegd dat de woningen geen gebreken vertonen, maar die kunnen met groot onderhoud en verduurzamen van de woningen worden opgelost.
Jumbo veel belangrijker
Vivare bouwt meer woningen terug dan dat er gesloopt worden. Hoeveel meer moet nog blijken, maar door een klein gedeelte van de woningen in stand te houden verandert er weinig in het aantal extra woningen, vooral omdat een belangrijk deel van de vrijkomende grond gebruikt gaat worden voor het verleggen van de toegang van Jumbo. De gemeente Rheden vindt de uitbreiding van Jumbo belangrijker dan de bewoners.
Met groot onderhoud/renovatie kunnen de woningen weer deels in oorspronkelijke stijl worden teruggebracht, waardoor een glorieuze “poort” tot de wijk behouden kan worden. Bewoners hebben hiervoor al genoeg betaald in de huur en hebben daar jarenlang niets voor teruggekregen.
Worden woningcorporaties nu vastgoedondernemers
Vivare en gemeente zijn er niet voor alle bewoners, de menselijke maat bestaat niet meer. En HVR luistert alleen als Vivare luistert. Bewoners die niet in de lijn van Vivare lopen zijn door Vivare buitenspel gezet.
Een methode die vanaf begin 2000 in toenemende mate door corporaties is toegepast. Een methode waar steeds meer huurders tegen in verzet komen, soms met succes. Een methode die alleen maar verliezers oplevert.”