REGIO – Steeds meer mensen steken hun houtkachel of open haard weer aan nu het koud is. Dat zorgt voor warmte, maar ook voor risico. Elke winter stijgt het aantal schoorsteenbranden zodra de temperatuur daalt. Studio Rheden wil lezers daarom informeren met duidelijke en praktische tips om veilig te stoken, zo meldt mediapartner Omroep Gelderland.
Het belangrijkste advies is om een erkende schoorsteenveger in te huren. De Vereniging Eigen Huis raadt aan om minimaal één keer per jaar te laten vegen door iemand die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). De brandweer adviseert zelfs twee keer per jaar als je veel stookt.
Bij het verbranden van hout komt koolmonoxide vrij. Je ziet of ruikt dit niet, maar het is wel gevaarlijk. Te veel koolmonoxide zorgt ervoor dat je lichaam minder zuurstof naar belangrijke organen kan sturen. Daarom is een CO-melder in de ruimte waar je stookt belangrijk.
Daarnaast is ventilatie belangrijk. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat frisse lucht helpt om de vorming van koolmonoxide te verminderen. Je houdt misschien graag alles dicht tegen de kou, maar een beetje zuurstof maakt het stoken veiliger.
Gebruik ook altijd schoon en droog hout. De brandweer raadt af om spaanplaat, triplex of geschilderd hout te gebruiken. Dat kan snel een grote vlam geven en de kans op brand vergroten. Onbehandeld hout dat zeker twee jaar heeft gedroogd werkt het best.
Hoe je hout stapelt, maakt ook verschil. Leg de grote blokken onderop en kleinere blokken kruislings erboven. Zo blijft er lucht tussen de blokken en brandt het hout beter. De zogenoemde Zwitserse methode zorgt bovendien voor minder rook. Nog een tip: leg de blokken met de schors naar beneden.



















