Bouw nieuwe wijk in Laag-Soeren mag na de zomer toch beginnen

Foto: Pixabay

LAAG-SOEREN – Ondanks een tik op de vingers van de Raad van State mag de bouw van de nieuwe wijk Hof van Soeren in Laag-Soeren na de zomer toch beginnen.

De stichting Nimmer Dor Nee was naar de Raad van State gestapt, omdat de staatssecretaris een ontheffing heeft verleend vanwege de beschermde steenuilen die daar leven. De ontheffing is nodig, omdat er anders niet gebouwd mag worden.

Volgens de staatssecretaris wordt het leefgebied van de steenuilen niet verstoord. Er zou genoeg ruimte blijven voor de steenuilen.

De stichting NimmderdorNee denkt daar heel anders over. Volgens de stichting zou er geen goed onderzoek zijn gedaan.

De Raad van State zegt in de uitspraak dat er wel degelijk genoeg ruimte blijft voor de steenuilen en veegt daarmee de bezwaren van de stichting van tafel.

Wel heeft de Raad van State besloten dat er in het broedseizoen niet gebouwd mag worden. Ook moeten er van de Raad van State enkele maatregelen worden genomen, voordat met de bouw mag worden begonnen. De gemeente Rheden laat weten dat bouwer Reinbouw hiermee rekening zal houden.

Eerder was de stichting al naar de rechter gestapt, maar de bezwaarmakers kregen in 2015 geen gelijk van de rechter. Daarop stapte de stichting naar de Raad van State.

Na het broedseizoen van de steenuilen is de aannemer vorige maand verder gegaan met het bouwrijp maken van de grond. In Laag-Soeren komen ongeveer zestig nieuwe woningen. De daadwerkelijke bouw start na de zomer.