Inwoners Rheden en Rozendaal roken 5,4 sigaretten mee door vervuilde lucht

Foto: Pixabay

VELP – Inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal roken gemiddeld 5,4 sigaretten per dag mee. Dat komt volgens Milieudefensie door de vervuilde lucht.

Wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht ontwikkelden volgens Milieudefensie een wetenschappelijke rekenmethode om de schadelijke gezondheidseffecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met die van het meeroken van sigaretten.

Milieudefensie heeft op basis van deze modellen berekend hoeveel sigaretten er gemiddeld per gemeente worden ‘meegerookt’ door het inademen van vervuilde lucht.

Rozendaal staat op plek 114 op de lijst van Nederlandse gemeenten. Rheden komt iets lager uit op plek 124. Daarmee staan beide gemeenten er iets slechter voor dan het Gelderse gemiddelde met 5,3 sigaretten per dag.

Deze maand klaagde Milieudefensie de staat aan om het recht op gezonde lucht af te dwingen. ‘Terwijl er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er de afgelopen jaren juist maatregelen genomen die de boel alleen verslechteren’, aldus Bram van Liere, doelend op bijvoorbeeld het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur.