Kan een dakpan energie opwekken? Het gebeurt in Laag-Soeren

Foto: Pixabay

LAAG-SOEREN – Het monumentale gebouw Priesnitzhoeve in Laag-Soeren heeft een bijzonder dak gekregen. De dakpannen wekken zonne-energie op. Het nieuwe dak van het beeldbepalende pand uit 1870 wordt vrijdag officieel gepresenteerd.

Het dak heeft keramische dakpannen met ingebouwde zonnecellen. De zonnecellen in de dakpannen zijn bijna onzichtbaar en dat is voor monumentale panden ideaal.

Vaak kunnen eigenaren op monumenten of beeldbepalende panden geen zonnepanelen installeren, omdat dit door welstands- en monumentencommissies verboden wordt. De gemeente Rheden heeft als een van de eerste gemeenten toestemming geven voor de zonnedakpan op een monument.

Het bedrijf achter de zonnedakpan, ZEP, verwacht dat straks meer daken van monumenten en panden binnen beschermd stads- of dorpsgezicht hier gebruik van kunnen maken.

Verder zegt het bedrijf dat de dakpannen in acht van de tien keer meer elektriciteit kunnen produceren dan ouderwetse panelen. ‘Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4500 kilowatt stroom per jaar. Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt,’ rekent Joost de Graaf van ZEP voor.

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland verricht vrijdag de officiële handeling.