Zonnepannelen en ledverlichting, Roncallischool in Velp is nu energieneutraal

Foto: Slim Opgewekt

VELP – Basisschool Roncalli in Velp is nu energieneutraal. Op dak liggen 112 zonnepanelen en alle tl-verlichting is vervangen door ledverlichting, die aangepast kan worden op de activiteiten in de klas.

Hoeveel de Roncallischool real-time opwekt en verbruikt zien de kinderen dagelijks op een scherm in de hal. En dan niet in droge cijfers, maar omgerekend naar hoeveel uur je met die energie bijvoorbeeld zou kunnen gamen of basketballen.

Tijdens een Energiefeest kregen de leerlingen spelenderwijs les over energie. Zo ontdekten kinderen hoe ze muziekfragmenten uit de Waterpiano konden toveren door een stroomkring te maken.

Foto: Slim Opgewekt
Foto: Slim Opgewekt

Dat er ook in je eigen lichaam energie zit konden kinderen letterlijk zien bij de Warmtemeter. Met een ijsmasker op hun hoofd zagen ze het verschil tussen warmte en kou.

Bij de Bliksem lieten kinderen lampen spontaan branden door ze in de buurt van een plasmabol te houden.

Foto: Slim Opgewekt
Foto: Slim Opgewekt

Alle leerlingen hadden duurzame wensen bedacht voor de toekomst. Over 15 jaar eten we volgens de leerlingen geen ‘echt’ vlees meer, zijn er robots om zieke mensen te helpen en hergebruiken we plastic om daarmee nieuw speelgoed te maken. Met een magische mist verdween een tijdscapsule met alle wensen in een gat onder het schoolplein.