Rheden kan vanaf 1 maart bouw huurwoningen eisen

Het voormalige gebouw van Vitens in Velp. Foto: Studio Rheden

DE STEEG – De gemeente Rheden krijgt vanaf 1 maart de mogelijkheid om bijvoorbeeld projectontwikkelaars die woningen willen bouwen te dwingen om een bepaald percentage van de woningen beschikbaar te maken voor sociale huur. Dat heeft de gemeenteraad van Rheden dinsdagavond unaniem besloten.

De regeling kan alleen gebruikt worden bij projecten met vijftien woningen of meer. De sociale huurwoningen krijgen een maximale huurprijs van ongeveer 710 euro en de huurders mogen niet meer verdienen dan 39.874 euro. Met deze hogere inkomensgrens wil Rheden ook middeninkomens een kans op een huurwoning bieden.

https://twitter.com/OllandN/status/834136231126642688

Volgens de gemeente Rheden is het aantal sociale huurwoningen minder geworden door de verkoop van huurwoningen. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren ook minder huurhuizen gebouwd. Met deze regeling hoopt de gemeente dat het aantal huurwoningen toeneemt.

De gemeente Rheden gaat de regeling al gebruiken op de plek van het voormalige gebouw van Vitens aan de Arnhemsestraatweg in Velp. Een projectontwikkelaar wil daar 28 nieuwe woningen bouwen. De gemeente eist van de projectontwikkelaar dat tien woningen de komende tien jaar sociale huurhuizen zijn.