Burgemeester Rheden stopt per 1 januari 2018

Melis Reinier Frederiks en Gerrit Jacob Hillebrink met burgemeester Petra van Wingerden. Foto: Martin de Jongh

DE STEEG – Burgemeester Petra van Wingerden van Rheden gaat met ingang van 1 januari 2018 haar taak neerleggen als burgemeester van de gemeente Rheden. Zij maakte dit dinsdagavond  bekend aan het college, de gemeenteraad en medewerkers van de gemeente.

‘Het burgemeesterschap vraagt 110% inzet en energie en dat is voor mij te belastend geworden. Een jaar voor de lokale verkiezingen is een passend moment om mijn opvolging in gang te zetten. Voordat de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college aantreden, kan de gemeenteraad een opvolger vinden en heb ik de gelegenheid de taken goed over te dragen aan de nieuwe burgemeester. Zo neem ik zorgvuldig afscheid en dat voelt goed. Voor mijzelf breekt een volgende fase aan, waarin ik op zoek ga naar nieuwe uitdagingen.’, schrijft ze in een verklaring.

Van Wingerden beëindigt hiermee een 44 jarige loopbaan in overheidsland. Ze startte als docent Engels en begon haar politieke carrière in 1990 als fractievoorzitter bij de gemeente Borsele.

In 1994 werd ze in dezelfde gemeente wethouder. In 1998 maakte ze de overstap naar het burgemeesterschap van de gemeente Groenlo. Sinds 2004 is zij burgemeester van de gemeente Rheden. In deze functie is zij ook plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio en lid van het dagelijks bestuur van Euregio Rijn-Waal. Voorheen was zij ook onder meer lid van het College van Bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen.