Rheden wil geen fietstunnel in Velp, ProRail snapt daar niets van

Foto: Pixabay

VELP – De gemeente Rheden ziet niets in een tunnel voor fietsers en voetgangers om de spoorwegovergang bij de Kerkstraat in Velp veiliger te maken. Spoorbeheerder ProRail snapt niets van deze keuze en is juist groot voorstander van een fietstunnel bij het station.

De gemeenteraad had al in 2015 om een onderzoek gevraagd naar de verkeersveiligheid van de spoorwegovergang. Volgens het college van burgemeester en wethouders is de spoorwegovergang niet onveilig.  Er is ook gesproken met omwonenden en die willen volgens het college geen tunnel, omdat er de afgelopen jaren geen ongelukken zijn gebeurd. Daarom stelt het college voor om geen tunnel aan te leggen.

Spoorbeheerder ProRail zegt teleurgesteld te zijn in de reactie van de gemeente Rheden. ‘Het verbaast ons dat de gemeente geen fietstunnel wil. Op het traject zijn bovengemiddeld veel overwegen en daar willen wij wat aan doen’ vertelt Aldert Baas, woordvoerder ProRail. ‘Er is een plan, en er is geld. Iets waar menig gemeente jaloers op is. ProRail hoopt dat de raad een ander besluit neemt dan het college.’

Volgens ProRail is de overweg wettelijk veilig, maar er schieten vaak fietsers met haast tussendoor. Bovendien is het volgens ProRail met de komst van een snelfietsroute tussen Arnhem en Dieren wachten op ongelukken.

De fietsersbond is ook altijd voorstander geweest van een fietstunnel op deze belangrijke fietsroute van en naar station Velp. De gemeenteraad van Rheden moet nog akkoord gaan met het voorstel om geen tunnel aan te leggen.