OM eist dertien jaar cel voor beruchte Posbankmoord

Foto: Alex Wiegmink

ARNHEM – Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de twee verdachten van de beruchte Posbankmoord dertien jaar cel krijgen. Dat bleek woensdag tijdens rechtszaak in Arnhem. De 56-jarige man Frank S. uit Boekel en een 44-jarige Souris R. uit Veghel worden verantwoordelijk gehouden voor het doodschieten van Alex Wiegmink uit Drempt.

Wiegmink werd op 20 januari 2003 op een parkeerplaats op de Posbank bij Rheden neergeschoten. De huisschilder werd na een rondje hardlopen door twee mannen bedreigd met een pistool. Zij wilden zijn auto en sleutels hebben om met de wagen een overval te plegen. Wiegmink werd op de parkeerplaats doodgeschoten. Het lichaam werd in zijn auto gelegd en uiteindelijk werd de auto uitgebrand teruggevonden in het Brabantse Erp.

De zaak bleef jarenlang onopgelost en eind 2016 kwam er een doorbraak. Er werd opnieuw onderzoek gedaan naar DNA sporen, die waren aangetroffen op een mutsje dat bij de uitgebrande auto in Erp was gevonden. Dit leverde een match op met het DNA van de 44-jarige man, dat in de databank was opgeslagen. Het nieuwe onderzoek leidde op 2 november 2016 tot de aanhouding van de beide mannen.

Volgens het OM hebben beide verdachten op het slachtoffer geschoten. Het onderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven over de vraag wie het dodelijke schot heeft gelost. ‘Dit is extra pijnlijk voor de nabestaanden, maar juridisch is het van ondergeschikt belang’, aldus de officier van justitie. Hij houdt beide verdachten in gelijke mate verantwoordelijk voor de dood van Wiegmink.

Tijdens de zitting maakten diverse nabestaanden gebruik van het spreekrecht. De uitspraak van de rechter is over twee weken.