Staking op Arnhem CS, maar de treinen rijden op tijd

Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – De staking van treinpersoneel op station Arnhem heeft vrijdagochtend weinig gevolgen voor het treinverkeer. Volgens de NS zijn de meeste treinen in de vroege ochtend op tijd vertrokken.

De vakbond is echter tevreden over de opkomst. Volgens de FNV hebben zich zo’n zestig mensen bij de actie aangesloten. Volgens de bond staakt 80 procent van de machinisten en het treinpersoneel in Arnhem, maar dat zorgt niet voor problemen voor reizigers.

‘De NS heeft opnieuw maatregelen genomen en heeft een bijsturingstrucje weer van stal gehaald om de treinen wel te laten rijden. Maar het is ons doel ook niet om de reizigers te treffen. We willen duidelijk maken aan de NS dat ze aan onze eisen tegemoet moeten komen’, aldus FNV-bestuurder Henri Janssen.

Staking tot 10.00 uur

NS-personeel legt vrijdagochtend tussen 05.00 en 10.00 uur het werk neer op station Arnhem. Met deze actie vraagt het NS-personeel aandacht voor de veiligheid op de trein. Ze willen dat er een tweede conducteur wordt ingezet op de dubbeldekker. Ook willen de werknemers dat de NS meebiedt op regionale lijnen en dat de winkels op de stations in eigen beheer blijven.

Landelijke actie

Dinsdag gaat de bond de actie met de achterban evalueren. ‘Gaandeweg zullen we bekijken of we er een landelijke actie van moeten gaan maken.’ Maandag werd er ook gestaakt op Den Haag Centraal en Zwolle. Toen hadden de reizigers er ook niet veel last van.