Toekomst sociale werkvoorziening lijkt veiliggesteld

Foto: Pixabay

RHEDEN – Na jaren van onzekerheid lijkt de toekomst van de medewerkers van sociale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven veiliggesteld. De tien gemeenten in Arnhem en omgeving die nu nog samenwerken in Presikhaaf Bedrijven gaan verder in het nieuwe sociale werkbedrijf Scalabor.

Bij Presikhaaf Bedrijven werken zo’n 3000 mensen, van wie de helft uit Arnhem. De gemeente Arnhem nam het initiatief tot een nieuw werkbedrijf en bood de andere negen gemeenten de mogelijkheid om aan te sluiten. Zo lang niet duidelijk was of de gemeenten zouden aanhaken, was de toekomst van medewerkers uit die plaatsen onzeker. Dat zorgde voor onrust op de werkvloer.

Presikhaaf Bedrijven al jaren in zwaar weer

De afgelopen jaren was het erg onrustig bij Presikhaaf Bedrijven door reorganisaties, gedoe in de top van het bedrijf en mislukte onderhandelingen over een overname. Eind december vorig jaar besloten de gemeenten in het algemeen bestuur niet in zee te gaan met overnamekandidaat GoedWerkt. Het college van Arnhem besloot daarop een eigen werkbedrijf op te richten, om in ieder geval de werkgelegenheid voor de eigen inwoners te kunnen garanderen. Wethouder Ine van Burgsteden van Arnhem is blij dat alle andere gemeenten ook meedoen.

Nieuw sociaal werkbedrijf in 2018 van start

Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar willen hun inwoners met een indicatie voor sociale werkvoorziening in ieder geval de komende vijf jaar onderbrengen bij het nieuwe bedrijf. Scalabor gaat zich niet alleen richten op de medewerkers van Presikhaaf Bedrijven, maar ook op mensen die vanuit andere regelingen begeleiding nodig hebben naar passend werk. Het bedrijf moet in 2018 van start gaan.